reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla vloží 3,6 mld. USD do Gigafactory v Nevadě: má vyrábět Semi a články 4680

30.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
Tesla vloží 3,6 mld. USD do Gigafactory v Nevadě: má vyrábět Semi a články 4680
Tesla plánuje rozsáhlou expanzi a její součástí bude i rozšíření nevadské Gigafactory. Do ní chce investovat částku 3,6 miliardy dolarů a rozjede zde výrobu elektrických tahačů Semi i nových typů akumulátorů ve formátu 4680.
Zatímco někteří na základě čísel vytržených z kontextu vyvozují, že společnost Tesla má problém s odbytem, poslední čísla hovoří spíše o opaku a plán automobilky ohledně rozšíření výrobních kapacit tomu také moc neodpovídá. Hovoří se nejen o zbrusu nové továrně v Indonésii, ale také o výrazném rozšíření Gigafactory v Nevadě. Do ní chce společnost investovat nemalých 3,6 mld. USD (téměř 80 mld. Kč) a postavit zde v podstatě dvě nové továrny.
 
Plán Gigafactory v Nevadě
 
Ta první by měla vyrábět elektrické tahače Semi, které byly zatím dodány ve velmi omezeném množství společnosti Pepsi, druhá má pak velkosériově vyrábět akumulátorové články ve formátu 4680. Prozatím Tesla vyrábí tyto články v počtu, který by stačil jen na 1000 aut týdně (cca 50 tisíc ročně), což je dáno novými procesy, které je třeba vyladit, nicméně nová továrna má toto číslo dostat na 1,5 milionu osobních aut ročně. To přesahuje dnešní produkci Tesly (necelých 1,4 milionu) a nezapomeňme, že Tesla také hodně akumulátorů kupuje, což platí zejména o produkci v Číně.
 
Dá se však předpokládat, že i když počet by stačil na takové obrovské množství osobních aut, skončí v mnohem menším počtu vozů (asi by nás nepřekvapilo, kdyby je Tesla využívala v tahači Semi, který vydá za 10-15 osobních aut). Nové továrny by měly zaměstnat dalších 3000 lidí.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama