reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TESS našel ve vzácném slunečním systému tři exoplanety

31.7.2019, Jan Vítek, aktualita
TESS našel ve vzácném slunečním systému tři exoplanety
Sonda TESS pokračující v odkazu teleskopu Kepler funguje už celý rok. Během té doby našla mnoho kandidátů na exoplanety a dokonce i jednu exokometu. Nyní tu máme rovnou trojici exoplanet ve vzácném typu sluneční soustavy.
Teleskop Kepler už jen poletuje vesmírem bez paliva, takže hledání exoplanet pomocí tranzitivní metody spočívá na schopnostech Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) americké NASA. My se nyní můžeme podívat na nově nalezené podivné světy, mezi něž patří další, tentokrát velice horká superzemě a pak další dvě podstatně chladnější planety. 
 
 
Všechny obíhají kolem hvězdy TOI 270, trpaslíka třídy M3, který je vzdálen 73 světelných let. Ostatně dobře víme, že TESS se zaměřuje na bližší oblast než Kepler, ale má zase mnohem širší záběr. TOI 270 je asi o 40 % menší než Slunce a o třetinu chladnější. 
 
Nejblíže u této hvězdy (0,03 AU) se nachází planeta TOI 270b, jejíž rok trvá jen 3,4 našeho dne. Cokoliv na jejím povrchu vystaveném světlu hvězdy (u všech tří planet se předpokládá vázaná rotace) se tak musí škvařit, protože průměrná teplota činí 254 °C. Taková pizza by se tam mohla péci asi dobře, ale na přežití to není. Tato planeta je asi o čtvrtinu větší než Země a 1,9x hmotnější, takže patří mezi superzemě, neboť by se měla skládat především z hornin či prostě pevných materiálů.  
 
 
Ostatní dvě planety, čili TOI 270c a TOI 270d již budou podstatně chladnější, přičemž my v našem vlastním systému už nemáme takovou, která by jim byla podobná a pokud bychom přesto měli nějakou vybrat, byl by to být Neptun. Dle dat z TESS jsou 2,4x a 2,1x větší než Země a přibližně 5x a 7x hmotnější. 
 
Obě tyto planety jsou také velice blízko své hvězdy, však jde o vzdálenosti pouze 0,05 AU a 0,07 AU, ale i tak už to má výrazný vliv na teplotu, která má být v průměru 150 °C na první a 67°C na druhé. Svými proporcemi tak tento systém, respektive nám známá jeho část, připomene spíše náš Jupiter. Však vnější dvě planety jsou v přibližně stejné vzdálenosti od své hvězdy jako měsíce Themisto a Leda od Jupiteru. 
 
Astronomové se už těší na pozdější zkoumání systému TOI 270, která odhalí, z čeho se dané planety skládají a zda mají atmosféru a případně co ji tvoří. Nepřekvapivě půjde opět o práci pro budoucí James Webb Space Telescope.
 
Je tu také otázka, jak se mohly objevit tak velké planety tak blízko u své hvězdy, což jako obvykle může být prostě vysvětleno jejich postupnou migrací z vnějších částí systému. Ten je navíc podivný v tom, že dvě jeho planety se nacházejí v dobře známém rozsahu, který je cca 1,5 až 2násobek velikosti Země a takové jsou velice vzácné. Na tom jsou ostatně založeny i teorie o vzniku planet. 
 
Zdroj: NASA


reklama