reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Teleskop Kepler oficiálně skončil, došlo mu palivo

31.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Teleskop Kepler oficiálně skončil, došlo mu palivo
To, co se dalo každou chvíli očekávat, nyní konečně nastalo. Teleskop Kepler, kterému vděčíme za objev už tisíců exoplanet, už bude plout vesmírem jako nevyužitelná relikvie. Došlo mu totiž potřebné palivo.
Díky Kepler Space Telescope víme o více než 2600 exoplanetách a lze očekávat, že ve stále zkoumaných datech bude objevena řada dalších. Ovšem i kdyby ne, tak z cca čtyř tisíc známých exoplanet nám Kepler objevil více než polovinu.
 
Toto velice úspěšné zařízení mohlo teoreticky fungovat ještě pár let, ovšem to by mu nesměly selhat gyroskopy, s jejichž pomocí byl směrován jeho pohled. Gyroskopy jsou ostatně přímo Achillovou patou mnoha zařízení americké NASA, která si letos užila své s teleskopem Chandra i svou poslední gyroskopovou zálohu nedávno ztratil i Hubble
 
 
Teleskop Kepler pluje od roku 2009 vesmírem daleko v závěsu za Zemí, takže je na oběžné dráze kolem Slunce. Postupně se navíc od Země vzdaluje, takže v květnu tohoto roku se nacházel už 137 milionů kilometrů daleko, takže servisní mise by nepřipadala v úvahu ani v době, kdy ještě létaly raketoplány. A navíc tu už máme náhradu, a sice TESS
 
Už na jaře NASA hlásila, že konec Kepleru se blíží, neboť mu brzy dojde palivo. Není sice vybaven ničím, co by měřilo zásoby paliva, ale NASA si přirozeně vedla záznamy o jeho využití, dle nichž mohla stav odhadnout. 
 
 
Jak ukazuje tento obrázek, kvůli nefunkčním gyroskopům musely být využity pro ovládání směru pohledu motory, a to ve spolupráci se slunečním větrem, který polohu teleskopu stabilizoval. Teleskop tak mohl sledovat jas přibližně 150 tisíců hvězd a díky jeho objevům nyní mohou vědci odhadovat, že 20 až 50 procent hvězd v naší galaxii bude mít vedle sebe kamenité planety o velikosti srovnatelné se Zemí, čímž se rapidně zvýšila šance na výskyt mimozemského života, aby byla zodpovězena jedna z největších otázek to tom, zda jsme ve vesmíru sami. 
 
Nicméně díky Kepleru víme i něco jiného, a sice že jsou Mléčné dráze velice běžné a možná nejhojněji zastoupené planety, které v našem vlastním systému nenajdeme. Jde o světy větší než Země a menší než Neptun, o nichž zatím víme velice málo. 
 
Mise Kepleru byla oficiálně ukončena včera, 30. října 2018 a nyní nastupuje éra satelitu TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite). Ten bude lovit mezi zhruba 200 tisíci hvězdami, které jsou nám mnohem blíže než ty, které sledoval Kepler. Pak už nezbývá než čekat na to, až se do vesmíru konečně dostane James Webb Space Telescope a zkusí se na nalezené exoplanety podívat mnohem podrobněji než cokoliv, co jsme měli k dispozici dříve. 
 
 
Zdroj: Astronomy


reklama