reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test padáku pro ExoMars opět nevyšel, ohrozí to plány na start mise?

14.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Test padáku pro ExoMars opět nevyšel, ohrozí to plány na start mise?
Evropská vesmírná agentura by ráda v příštím roce vyslala na Mars svou misi ExoMars, ovšem do té doby bude muset vyřešit problémy s padákem. Již v druhém testu totiž jeho systém neprošel. 
Je naprosto jasné, že pokud Evropská vesmírná agentura (ESA) nezvládne včas vyřešit problémy s padákem, bude to znamenat odložení startu alespoň o dva roky. Na Mars nemůžeme s aktuálními technologiemi létat, kdy se nám zamane, neboť jeho oběh trvá dvakrát déle než v případě Země. Je tak třeba počkat na to, až se začne dostávat do opozice, kdy je na opačné straně oproti Slunci, a tedy i nám nejblíže. Právě tehdy je cesta k němu nejsnadnější, nejkratší a nejekonomičtější, přičemž pro rok 2020 se pouze 19denní startovací okénko pro ESA otevírá 25. července. 
 
 
My přitom máme v živé vzpomínce havárii modulu Schiaparelli, která ukázala, že bezpečné přistání na Marsu stále není běžnou záležitostí a pro ESA by rozhodně nebylo dobré, kdyby nevyšel její další pokus, a to navíc ne s jen statickou stanicí, ale rovnou vozítkem ve stylu nyní už nefungujícího Opportunity. Tím bude právě ExoMars, který se má na povrch Marsu snést i s pomocí padáků. 
 
 
 
ESA pro tuto misi navrhla systém s několika padáky, přičemž nejdříve se má otevřít první 15m výtažný padák, který rozbalí větší, ale stále ještě supersonický hlavní padák, jejž sonda poté odhodí. Nakonec bude dalším malým padákem vytažen hlavní padák už pro podzvukovou rychlost, a to s průměrem 35 metrů, který by měl být dostatečně efektivní i v řídké atmosféře Marsu, ovšem i tak budou pro měkké dosednutí zapotřebí raketové motory.
 
Nyní měl být na testovací základně ESA Esrange ve Švédsku vyzkoušen podzvukový hlavní padák, přičemž celá sestava byla shozena z vysoko letícího balónu. První kroky proběhly v pořádku, takže se otevřel výtažný padák, ovšem tím celá sekvence skončila a celá zátěž se na něm snesla vysokou rychlostí na zem. ESA uvádí, že záběry ukazují poškození vrchlíku padáku, kvůli němuž se tak hlavní padák nemohl dostat ven. Stejně jako při testu z 28. května je tak výsledek neuspokojivý a ESA aktuálně stále zkoumá záznamy i samotné testovací zařízení, aby zjistila, co konkrétně se nepovedlo a proč byl vrchlík poškozen. 
 
 
Design padákového systému byl přitom přepracován právě na základě selhání z května, takže to znamená návrat k rýsovacím prknům s vidinou dalších testů. Na tento rok jsou přitom už naplánovány další dva padákové testy vysoko v atmosféře, a to pro každý hlavní padák zvlášť. A tyto testy už musí dopadnout dobře a proběhnout během stanovených termínů, pokud chce ESA vůbec pomýšlet na to, aby ExoMars za rok startoval. Hledat pomoc tak bude i u NASA, ovšem i pro Američany to nemusí být snadná záležitost vzhledem k tomu, že ještě nikdo na Marsu nevyzkoušel tak velký padák, čili s průměrem 35 metrů. 
 


reklama