reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermalright HR22 Plus Black: mamutí černý pasiv pro naše CPU

27.2.2019, Jan Vítek, aktualita
Thermalright HR22 Plus Black: mamutí černý pasiv pro naše CPU
Thermalright je známý jako výrobce kvalitních, mohutných, výkonných, ale také drahých chladičů především pro procesory. Dokazuje to i modelem HR22 Plus, který bude schopen právě i pasivně chladit procesory s výdejem tepla do 65 W. 
Thermalright HR22 Plus je vskutku velký, ovšem ani tak nemá svými pasivními chladicími schopnostmi dosáhnout kvalit už staršího modelu Thermalright Le Grand Macho, jenž má zvládnout bez ventilátoru dokonce i 95W procesor. Nicméně když mluvíme o pasivním chlazení, je třeba si uvědomovat, že i tak je třeba zajistit odvod teplého vzduchu pryč a pokud dáme sebevětší pasiv do uzavřené bedny, kde se bude horký vzduch držet, těžko tím něčeho dosáhneme. Ale zpět k novince. 
 
 
Thermalright HR22 Plus má nově přijít v černé verzi, přičemž ta stříbrná už v nabídce firmy je déle, a to už dlouhou řadu let. Dle dostupných informací to přitom nevypadá, že by se nový chladič od starého lišil v něčem jiném než ve svém zbarvení a ostatně se nelze ani divit, protože co nového by výrobci klasických chladičů měli pořád vymýšlet? 
 
Poslední zásadní zlom přišel v době, kdy se ve světě PC objevily a prosadily heatpipe. Do té doby se laborovalo s různě tvarovanými či skládanými chladiči a vrcholem byly celoměděné modely. Díky heatpipe tu máme prostě chladiče s měděnými základnami, pokud ty netvoří samotné heatpipe a pro žebroví bohatě stačí lehký a levný hliník a na tom se těžko něco změní i vzhledem ke spíše stagnující spotřebě procesorů. I když ta v některých případech vyrostla, stačí se podívat na 28jádrový desktopový Xeon, ale pak už zase nastupuje vodní chlazení.
 
 
Thermalright HR22 má rozměry 150 x 120 x 159 mm (H x Š x V) a hmotnost 1120 gramů. Využívá celkem osm 6mm heatpipe a pak 35 hliníkových žeber tlustých 0,5 mm se širokými 2,8mm mezerami. Právě široké mezery plus otvory v žebrech usnadňují samovolné proudění vzduchu pro pasivní chlazení. Základna chladiče je umístěná u jedné ze stran, aby žebra nepřekážela paměťovým modulům a je měděná s niklovým povrchem.  
 
 
Pasivně tak tento chladič zvládne až 65W procesory a pokud jej doplníme o ventilátor či dva ventilátory, uchladí až 200 W ztrátového tepla. Specifikace původní verze udávají kompatibilitu s paticemi LGA 1150/1151/1155/1156/1366/2011/2011-3 a AM2/AM2+/AM3/AM3+/FM1/FM2, ale to se týká ještě staré verze. Co se týče nové, můžeme vycházet jen z toho, co se píše na krabici a tam jsou zmíněny jen patice Intelu. Možná že tak budou k dispozici dvě verze, jednak pro Intel a druhá pro AMD, a to doufejme včetně podpory AM4. 

Zdroj: Chiphell 


reklama