reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Threadripper 3000: jak se budou jmenovat a které lze očekávat?

16.10.2019, Jan Vítek, aktualita
Threadripper 3000: jak se budou jmenovat a které lze očekávat?
Dle nejnovějších informací můžeme soudit, že AMD se s nástupem Threadripperů třetí generace možná odhodlá udělat tlustou čáru mezi ní a předchozími dvěma. Nyní se můžeme zaměřit na jednotlivé modely. 
AMD Ryzen Threadripper 3000 se dle slibu výrobce objeví na trhu příští měsíc, a to společně se 16jádrovým desktopovým procesorem Ryzen 9 3950X. Dle dosavadních fám můžeme čekat, že nové procesory vůbec nebudou kompatibilní se staršími platformami pro Threadrippery první a druhé generace. Pak by ani nebylo divu, kdyby se jednotlivé modely třetí generace lišily i jinak, a to i svým označením. 
 
 
Je jasné, že v případě HEDT procesorů už bude mít více než u desktopů smysl využití sběrnice PCIe 4.0, což těžko budou moci zaručit staré základní desky. Krom toho má být možné využít až osmikanálové zapojení operačních pamětí a možná že se navýší i TDP. To vše pak mohou být důvody k tomu, aby AMD na nových Threadripperech vytvořilo zbrusu novou platformu, která už nebude počítat se zpětnou kompatibilitou i přes stejnou či velice podobnou patici. 
 
Dle SATA-IO by se nové procesory měly jmenovat Ryzen Threadripper 39x0X, což tedy není zrovna překvapivé, neboť to plně odpovídá stylu označení první i druhé generace, kde máme procesory jako 1950X či 2990X. Ostatně, proč by se na tom mělo něco měnit? 
 
Je ale zřejmé, že s takovýmto označením musí nové Threadrippery začínat alespoň na 3960X, neboť 3950X si už zabral onen očekávaný 16jádrový Ryzen. Může to tak být cokoliv mezi 3960X a 3990X, což zase napovídá, že AMD připravuje čtyři modely. A ostatně proč ne, kdy první generace zahrnovala tři a druhá právě čtyři? Je sice pravda, že se rozpětí možných konfigurací jader značně zvýšilo, ostatně nové EPYC nabízí 8 až 64. AMD ale asi nebude chtít zajít do teritoria běžných Ryzenů a i nové nepotvrzené informace tvrdí, že nové Threadrippery budou začínat na 24 jádrech. 
 
Čili v listopadu by mohl přijít pouze jeden, a to 24jádrový model a pak by to logicky měly být procesory se 32, 48 a 64 jádry s pozdějším nástupem, pokud se tedy AMD odhodlá jít až na plný počet. Doufejme, že AMD nám to prozradí právě už v listopadu, přičemž brzy bychom se snad měli dozvědět, kterého listopadového dne proběhne toto představení. Logicky by to mělo být sedmého.
 
Zdroj: Tom's Hardware  


reklama