reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thunderbolt 5 zřejmě míří k 80 Gb/s a modulaci PAM-3

2.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Thunderbolt 5 zřejmě míří k 80 Gb/s a modulaci PAM-3
Rozhraní Thunderbolt ve verzi 3 i 4 nabízí propustnost 40 Gb/s, čili v tomto ohledu mezigenerační pokrok nic nového nenabídl, ale právě vyvíjená verze Thunderbolt 5 by už díky PAM3 měla propustnost zdvojnásobit. 
Dozvídáme se to v podstatě díky Intelu, který si nyní vyzkoušel, jak může sám neuváženým zveřejňováním fotografií na sociálních médiích přispět k úniku informací. 
 
 
Hlavním hrdinou je tu Gregory Bryant (EVP a GM, Client Computing Group, Intel), který se vydal do Izraele a tamních výzkumných a vývojových laboratoří. Po tweetu z posilovny, kde Bryant napravoval účinky jetlagu, už přišly snímky ze samotných laboratoří Intelu a mezi nimi byl i ten nahoře, který ukázal na jistou 80G PHY Technology. A skutečně není těžké uhodnout, že Bryant na snímku sleduje prezentaci právě o novém Thunderboltu, který bude určen pro aktuální moderní fyzické rozhraní USB-C a využije také modulaci PAM-3. 
 
 
Dobře známe modulaci PAM-4, kde jde o přenos dvou bitů současně a ta se využívá v nových pamětech GDDR6X na kartách Ampere a využita bude také v generaci PCIe 6.0. Co ale představuje PAM-3?
 
Jak napovídá číslo, nejde tu o čtyři stavy pro dva bity, ale o tři stavy, které se dají označit jako -1, 0 a 1. Kombinují se tu ovšem dva cykly pro výsledné tři bity, jak ukazuje následující tabulka. V rámci elektrického signálu jde o zakódování třech stavů v napětí, které se buď pohybuje kolem nuly, nebo nad určitým prahem v plusu, či naopak v minusu. 
 
PAM-3
000 -1 -1
001 -1 0
010 -1 1
011 0 -1
100 0 1
101 1 -1
110 1 0
111 1 1
Nevyužitý 0 0
 
Pokud jde tedy o výslednou propustnost na datový spoj, PAM-3 dokáže přenést 3 bity na 2 cykly, čili je 1,5x rychlejší než klasické kódování NRZ, zatímco PAM-4 je 2x rychlejší (2 bity na 1 cyklus), a to samozřejmě jen pokud nehledíme na takt či jiné faktory. 
 
V textu prezentace je ještě zmíněn testovací čip N6, přičemž zde pravděpodobně nepůjde o označení čipu, ale o použitou výrobní technologii, neboť N6 je jeden z moderních procesů firmy TSMC a konkrétně je odvozený ze 7nm procesu N7. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama