reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tim Cook chce, aby Bloomberg stáhl kontroverzní článek

20.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
Tim Cook chce, aby Bloomberg stáhl kontroverzní článek
Tim Cook vůbec není nadšený z kontroverzního článku serveru Bloomberg, který tvrdí, že čínští výrobci hardware vkládali do základních desek amerických serverů štěnice. Žádá, aby údajně nepravdivý článek stáhl.
Před dvěma týdny se rozhořela obrovská kauza kolem společnosti Supermicro a jeho čínských partnerů, kteří měli do základních desek vkládat nedokumentované sledovací mikročipy. Ty měly údajně umožňovat vzdálené monitorování počítačů a odchytávání citlivých informací. Tuto zprávu zveřejnil server Bloomberg a nyní jedna strana tvrdí, že je vše pravda, zatímco ostatní naopak říkají, že článek je lež. Netýká se totiž jen samotné společnosti Supermicro. Částí zprávy bylo i to, že takové infikované servery s pozměněnými základními deskami Supermicro měly používat společnosti jako Apple, Amazon nebo dokonce i americká armáda. Tyto společnosti se proti takový zvěstem pochopitelně ohradily.
 
Tim Cook
 
autor: iphonedigital [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)], přes Flickr
 
Sám Apple měl přitom na tyto závadné základní desky sám narazit už před třemi lety, a proto měl také ukončit spolupráci se společností Supermicro. Od ní měl v plánu totiž koupit 30 tisíc serverů, z čehož nakonec sešlo a podle Blombergu se také urychleně zbavil již zakoupených počítačů. Společnost Apple ale tato nařčení popírá a tvrdí, že její servery nikdy nebyly kompromitovány. V rozhovoru pro Buzzfeed News pak CEO společnosti Tim Cook znovu tvrdil, že se článek ve věci věnující se Applu nezakládá na pravdě a Bloomberg by měl dle jeho slov udělat správnou věc a článek stáhnout.
 
Server Bloomberg si za svým článkem stále stojí, byť vzbuzuje mezi lidmi velké množství pochybností (opravdu by byl tak maličký čip schopen tolika věcí, jak dokáže komunikovat přes firewally,...). Dle jeho slov je výsledkem více než 100 rozhovorů a 17 jednotlivců i organizací (včetně vládních) mělo tyto manipulace s hardwarem potvrdit. U Applu není divu, že má k článku takový postoj, ať už by byl či nebyl pravdivý. Přiznání toho, že by čínské úřady takto monitorovaly servery Applu, to si společnost tolik zakládající na bezpečnosti dat nemůže dovolit.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama