reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba má 48vrstvé 3D paměti NAND Flash

26.3.2015, Jan Vítek, aktualita
Toshiba má 48vrstvé 3D paměti NAND Flash
O výrobě vícevrstvých pamětí NAND Flash jsme se doposud zmiňovali především ve spojení se společností Samsung, ovšem dnešní novinka se týká Toshiby. Té se povedlo vyrobit rovnou 48vrstvé paměti zvané BiCS.
Toshiba Corporation svůj úspěch ohlásila dnes a mluví o pamětech BiCS, ale to by měl být pouze jiný název pro paměti typu 3D NAND Flash (či V-NAND), jak je nazývá Samsung. Toshiba již ale má své dlouholeté zkušenosti s výrobou takových pamětí, však o jejích 3D NAND čipech jsme se zmiňovali již v roce 2007. Co se týče 3D pamětí firmy Samsung, pak ve spojitosti s nimi můžeme zase připomenout recenzi produktu SSD 850 EVO, který jako první využívá 3bitové paměti 3D V-NAND Flash. Ty jsou tak schopné do jedné buňky uložit 3 bity informace, zatímco standardem pro MLC jsou dva bity.





A právě dvoubitové jsou i nové paměti Toshiba BiCS, které jsou zatím tvořeny v kapacitě 16 GB a firma je uvolnila prozatím v podobě testovacích vzorků. Ty jsou odesílány partnerům firmy, takže můžeme předpokládat, že ti již začínají s vývojem nových produktů, které na BiCS budou založeny. Co se týče jejich vlastností, zpráva mluví jen přibližně o zvýšené spolehlivosti dané počtem mazacích/zapisovacích cyklů a také o rychlejším zápisu. Můžeme se ted jen těšit na to, co předvedou nová SSD, která na těchto pamětech budou založena, ale to uvidíme až v příštím roce.

Paměti Toshiba BiCS budou vyráběny také ve firemní továrně Fab2 v Yokkaichi. Ta je nyní stále ve výstavbě a dokončena bude v první polovině příštího roku, aby dokázala pokrýt stále vyšší poptávku po pamětech Flash.

Zdroj: techPowerUp
reklama