reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TrendForce: Intel s AMD budou dominovat serverovému trhu, Arm zatím ne

13.8.2021, Jan Vítek, aktualita
TrendForce: Intel s AMD budou dominovat serverovému trhu, Arm zatím ne
Nedá se říci, že by nás tato zpráva od firmy TrendForce překvapila. Ta totiž tvrdí, že přinejmenším do roku 2023 budou na serverovém trhu zcela dominovat procesory firem Intel a AMD, čili produkty firmy Arm se zatím neprosadí. 
Dle TrendForce se tak společnosti AMD a Intel nemají ze strany architektury ARM v případě serverů čeho obávat, a to alespoň do roku 2023. My ostatně sledujeme vývoj serverových procesorů ARM, které se tu a tam objeví s velice zajímavými specifikacemi, přičemž může jít třeba o Kunpeng 920 od Huawei, Graviton od Amazonu, či ještě dříve Falkor firmy Qualcomm. Nedá se ale tvrdit, že by architektura ARM za poslední roky získala nějaký větší podíl na celosvětovém serverovém trhu, nicméně její význam roste právě i díky Amazonu, respektive jeho Amazon Web Services, kde jsou využívány právě Gravitony a také se sluší zmínit, že aktuálně nejvýkonnější superpočítač Fugaku je postaven na procesorech ARM. 
 
Lze ale říci, že ARM se uplatňuje spíše v řešeních, které si firmy tvoří samy sobě na míru, zatímco skutečnému prodeji serverů naprosto dominuje Intel se svými x86, po něm následuje AMD s rovněž svými x86.
 
 
Odpovídají tomu i informace od IDC, dle nichž sice tržby z prodeje serverů založených na ARMu sice prudce rostou, ale podíl je stále velice nízký a je označován za zanedbatelný. Byla tu ale otázka, zda se to brzy nezmění, neboť po Amazonu s rozhodl tvořit si své serverové procesory na ARMu také Microsoft a své čipy pro AI a datová centra si chce tvořit také Facebook.
 
Změny tak mohou přijít, ovšem dle TrendForce se Intel s AMD nemají zatím čeho obávat. Jaká jsou ale předpokládaná čísla? Dále samozřejmě povede Intel s tím, že AMD má šanci v příštím roce dosáhnout na 15% podíl mezi serverovými platformami a pokud jde o ARM a produktyfirem jako Amazon, Ampere, Marvell a další, ty mají získat 3% podíl. Není to mnoho, ale už to také není zanedbatelná hodnota, aby se i nadále serverový trh v běžných statistikách dělil jen mezi AMD a Intel. 
 
V tomto roce také bude valná většina serverů založena ještě na 14nm procesorech Intel, čili 2. generaci Xeon Scalable (Cascade Lake) a v případě serverů od AMD to ještě budou EPYC Rome. Čas pro letošní Ice Lake-SP a Milan ale přijde už brzy a právě nové 10nm serverové procesory Intel mají už na konci tohoto roku tvořit 30% svého trhu. 
 
Nástup příštích serverových platforem se očekává v druhém kvartálu příštího roku, čili v tu dobu se mají objevit už 5nm EPYC Genoa se Zen 4. Pokud jde o 10nm Sapphire Rapids (4. Gen. Xeon Scalable), pak ty mají na konci tohoto roku vstoupit do stádia PRQ (production release qualification), čili už půjde o hotové procesory distribuované ve větším množství partnerům Intelu, kteří díky tomu budou dokončovat vývoj svých platforem, a tím se chystat na brzké konečné vypuštění na trh.  


reklama