reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TRX80, WRX80 ani LGA 1159 nyní nečekejme, neexistují

14.1.2020, Jan Vítek, aktualita
TRX80, WRX80 ani LGA 1159 nyní nečekejme, neexistují
Ještě před nástupem procesorů Threadripper 3. generace se mluvilo o tom, že si pro nás AMD nachystá nejspíše tři čipové sady, a sice TRX40, TRX80 a WRX80. Podobné je to také s paticemi Intel LGA 1159 a 1200. Jaká je skutečnost?
Pokud by si AMD skutečně přichystalo pro 3. generaci procesorů Threadripper hned tři čipové sady, a to TRX40, TRX80 a WRX80, nakonec bychom tu měli stejný počet těchto sad jako procesorů. A to by bylo skutečně uhozené, nicméně předpokládalo se spíše to, že možná přijdou dvě sady, a to jedna pro levnější Threadrippery s nižším počtem jader a celkově i levnější sestavy a druhá pro dražší procesory i sestavy. Rozdíl by byl především v tom, že by tu byla podpora jednak 4kanálových DDR4 (TRX40) a pak 8kanálových (TRX80, WRX80), ostatně Threadrippery vychází z EPYC, které mají 8kanálový kontroler, a pro AMD by tak z hlediska hardwaru nebyl žádný problém stejnou věc nabídnout i v HEDT sektoru. 
 
 
Jenomže 64jádrový Threadripper už byl představen a vedle něj jsme se nedočkali žádného 48jádrového modelu, jehož nástup ostatně ještě není vyloučen, ale také žádné další čipové sady. Zbyla tak jen TRX40 a dle informací serveru Anandtech a jeho zdrojů už ani žádná další nepřijde. 
 
Je tak možné, že TRX80 a WRX80 si prostě jen někdo vymyslel, což se bohužel stává častěji, než bychom si přáli, anebo to v lepším případě vyplynulo z nějakého informačního šumu a třetí možnost je, že jde o sady, které ještě nejsou určeny pro aktuální generaci procesorů a možná přijdou někdy v budoucnu, zatímco však ještě ani nejsou na roadmapách. V každém případě tedymůžeme dle několika zdrojů Anandtechu mezi partnery AMD a Intelu tvrdit, že se nyní nechystají žádné desky s čipsety TRX80 a WRX80, což už ale bylo víceméně jasné i tak, a navíc se nenastoupí ani patice LGA 1159 vedle verze LGA 1200, která je naopak velice reálná. 
 
Že TRX80 a WRX80 pro 3. generaci Threadripperů nepřijdou, to bylo jasné už s ohledem na to, že i 64jádrový Threadripper 3990X je dle oficiálních informací vybaven 4kanálovým kontrolerem pro DDR4, takže těžko by mu prospěla čipová sada pro desky s osmikanálovým zapojením pamětí. Nehledě také na to, že na čipové sadě už taková věc obvykle ani nezávisí, i když je pravda, že AMD tak teoreticky prostě mohlo rozlišit desky pro 4 a 8 kanálů. 
 
Co se týče LGA 1159, jeden ze zdrojů Anandtechu alespoň věděl, o co se jedná. V tomto případě jde opravdu spíše o informační šum, který vznikl tím, že Intel rozeslal některé inženýrské vzorky 6jádrových Comet Lake v pouzdru LGA 1150 a jejich fotografie pronikly na veřejnost a procesory byly označeny za modely pro neexistující LGA 1159. 
 
Zdroj: Anandtech 


reklama