reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TSMC je nejhodnotnější výrobce čipů světa, Samsung válčí s 5nm výtěžností

20.7.2020, Jan Vítek, aktualita
TSMC je nejhodnotnější výrobce čipů světa, Samsung válčí s 5nm výtěžností
Máme tu dvě zprávy ze světa výrobců počítačových čipů, které však mají zcela odlišný nádech. Pro firmu TSMC veskrze pozitivní, neboť ta se stala dle své tržní kapitalizace největším výrobcem čipů na světě. Naopak Samsung má potíže.
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, v jejímž případě společnost TrendForce odhaduje, že se sama podílí z téměř 52 procent na celosvětovém trhu se zakázkovou výrobou počítačových čipů, se nyní stala díky historicky nejvyšší hodnotě akcií nejhodnotnějším výrobcem počítačových čipů na světě. Coby "semiconductor company" je tak TSMC dle své tržní kapitalizace aktuálně první na světě, a za sebou tak nechala i Intel a Samsung. Ostatně Intel nedávno překonala i NVIDIA
 
 
Společnost TSMC svého milníku dosáhla v momentu, kdy hodnota jejích akcií dosáhla 66,40 USD a celkově pak 313 miliard dolarů. Vypadá to tak, že investory skutečně moc netrápí, že TSMC s velkou pravděpodobností skutečně na nátlak Američanů ztratí důležitého zákazníka ve firmě Huawei (prostřednictvím HiSilicon). To už ostatně bylo oficiálně ohlášeno, ale také už bylo několikrát řečeno, že uvolněné linky si po Huawei rozeberou jiní a celkově budou tržby firmy TSMC letos prudce růst a porostou i investice firmy. 
 
TSMC se také chystá během posledního letošního kvartálu rozjet HVM výrobu (High Volume Manufacturing) pomocí 5nm procesu s EUV, který již nyní ale slouží firmě Apple. Nejsou tak hlášeny žádné potíže, ale to neplatí pro konkurenční Samsung, který také vyvíjí svůj 5nm proces s EUV. 
 
Dle serveru Digitimes má Samsung problémy s tímto procesem, které se týkají příliš nízké výtěžnosti. Právě na tento proces přitom spoléhá společnost Qualcomm, která jej chce využít pro další generaci čipů pro 5G.


reklama