reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Umělá inteligence už píše i hudbu, složila celé album

29.8.2017, Milan Šurkala, aktualita
Umělá inteligence už píše i hudbu, složila celé album
Umělá inteligence se prodrala do dalšího kreativního odvětví, kde bychom to možná nečekali. Zpěvačka Taryn Southern využila open-source programy a s jejich pomocí si nechala složit hudbu k celému albu I AM AI.
Systémy umělé inteligence se dnes míchají do všeho. Nedávno jsme psali o tom, že bude psát pro britský tisk, nyní byla použita pro napsání hudby. Zpěvačka Taryn Southern se totiž hodně zajímá o nové technologie, je např. jednou z prvních youtuberek. Sama o sobě říká, že její schopnosti hrát na hudební nástroje jsou velmi omezené a zahrnují jen základní hru na klavír. Proto chtěla vyzkoušet jiné způsoby, jak přijít k hudbě ke svým písním. Nakonec se dostala k umělé inteligenci a několika open-source programům, které toto umožňují. Jedním z nich byl např. Amper Music.
 
 
Do něj vložila požadavky jako je např. žánr, počet taktů za minutu a další detaily. Aplikace pak "vyplivla" výsledek, se kterým Taryn dále pracovala. Dle jejich slov AI sice umí velmi dobře instrumentaci, ale zatím ji ještě nejde dát písni slušnou strukturu. Jednotlivé kratší části tak zpěvačka vzala a dala dohromady, aby spolu dávaly větší smysl. Poté k nim už jen sama napsala text a nazpívala píseň. Jednou z nich je např. "Break Free", viz video. Podobným postupem pak nechala napsat celé album "I AM AI", které se stalo prvním hudebním albem napsaným umělou inteligencí.
 
Zpěvačka říká, že skládání hudby k písni je nyní 20krát rychlejší ve srovnání se spoluprací s lidmi. Přesto CEO Amper Music, Drew Silverstein, nepředpokládá, že by muzikanti měli být v brzké době nahrazeni. Spíše hovoří o tom, že jejich software dopomůže umělcům k prvotním vyjádřením jejich nápadů a rychlému vytvoření skladby bez toho, aniž by ji bylo nutné zkoušet s muzikanty. Šetřit se tak má čas i peníze.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama