reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Unikly fotky GeForce RTX 4090 od Gigabytu a Zotacu, mají až 4slotové chladiče

14.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
Unikly fotky GeForce RTX 4090 od Gigabytu a Zotacu, mají až 4slotové chladiče
Uvedení nových GeForce RTX 4000 proběhne velmi pravděpodobně už za týden a na Internetu se objevuje stále více a více snímků těchto karet. Nyní se jedná o fotografie karet od Zotacu a Gigabyte, které ukazují obří až 4slotové chladiče.
Příští týden by na keynote GTC 2022 měla Nvidia představit novou architekturu Ada Lovelace a s tím i grafické karty GeForce RTX 4000. Už víme, že by sice měly výrazně navýšit výkon (u high-endových modelů až na 2násobek), ale to má navzdory poměrně výraznému nárůstu efektivity i přesto znamenat znatelně vyšší spotřebu. Např. GeForce RTX 4090 by se měla dostat až na 450W TBP a něco takového je také potřeba hodně dobře chladit. Na Internetu se nyní ukázaly snímky RTX 4090 některých výrobců, které opravdu ukazují, že chladiče budou skutečně hodně obrovské.
 
Gigabyte Aorus GeForce RTX 4090
 
Např. Gigabyte představí hned 11 modelů RTX 4090 v řadách WindForce, Eagle, Gaming (všechny v klasické a přetaktované verzi OC) a pak ještě pod řadou Aorus modely Elite, Master, Extreme, Extreme WaterBlock a Extreme WaterForce. Prozatím nevíme, jaké budou základní referenční takty modelů RTX 4090, a ani to, na jakých hodnotách poběží přetaktované modely Gigabytu. Co napovídají poslední zvěsti, u přetaktovaných modelů by se daly čekat frekvence nad 3,0 GHz.
 
Zotac GeForce RTX 4090 AMP Extreme
 
Objevil se také snímek karet Zotac GeForce RTX 4090 AMP Extreme ze spodní strany. I zde je vidět obrovský chladič, který zabere rovnou 4 sloty. Bohužel z nepříliš kvalitní fotografie krabice moc dalších detailů nerozpoznáme, vidíme však trojici ventilátorů. Víme však např. to, že bude mít funkci Freeze, která při nízké teplotě tyto ventilátory úplně zastaví.
 
Zotac GeForce RTX 4090 AMP Extreme
 
Zdroj: wccftech.com (1, 2)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama