reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Univerzita v Manchesteru má světově největší počítačový "mozek"

2.11.2018, Jan Vítek, aktualita
Univerzita v Manchesteru má světově největší počítačový "mozek"
University of Manchester se rozhodně nemůže pochlubit světově nejvýkonnějším superpočítačem, ovšem tady jde o neuromorfický superpočítač, který by se dal s nadsázkou označit za elektronický mozek. 
Univerzita plánovala stavbu neuromorfického superpočítače SpiNNaker více než dvacet let a nyní tento stroj s "milionem procesorových jader" byl vůbec poprvé zapnut, takže jde o velkou událost jak pro Univerzitu v Manchesteru, tak pro Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC), který projekt zaštítil. Nyní se k němu přidala také podpora ze strany European Human Brain Project.
 
 
SpiNNaker je zkratka pro Spiking Neural Network Architecture Computer a je vybaven hardwarem, který dokáže simulovat cca miliardu biologických neuronů pracujících v reálném čase a co se týče jeho výkonu, jde o 200 bilionů operací za sekundu. Pro srovnání, lidský mozek obsahuje cca 50 až 100 miliard neuronů, takže v tomto ohledu je stále nedostižný, nicméně SpiNNaker je přesto zařízení, které dokáže simulovat více biologických neuronů než cokoliv jiného na světě. 
 
 
Simulací neuronů se zabývá třeba také Intel, který vyvíjí neuromorfické čipy Loihi. Takové mají za úkol kopírovat funkci našich mozků, kde máme miliardy buněk pracující paralelně a vysílající informace na tisíce různých míst.
 
Profesor Steve Furber z Univerzity v Manchesteru tak vyjádřil své nadšení nad tím, jaký potenciál počítač má, ale zároveň si uvědomuje, že k vytvoření simulovaného mozku srovnatelného s lidským vede ještě dlouhá cesta. K čemu ale má SpiNNaker sloužit, když už zmiňujeme jeho potenciál?  
 
SpiNNaker je především výzkumný počítač, a tak bude sloužit pro analýzu a porozumění toho, jak funguje biologický mozek. Ještě před jeho zprovozněním už byl vyzkoušen stroj provozující 80.000 neuronů, na němž byla simulována část mozkové kůry. Byla to i bazální ganglia, která ovlivňuje Parkinsonova choroba, takže logickou oblastí využití takových zařízení je medicína. 
 
 
Vedle toho je to ale rovněž výzkum týkající se čistě počítačových věd. Na základě výzkumu SpiNNakeru by mohly být vytvořeny nové počítačové architektury slibující průlomový pokrok v energetické efektivitě superpočítačů. A máme tu také zajímavý vedlejší projekt SpOmnibot, což bude fyzické ztvárnění schopností SpiNNakeru. Tento robot bude využívat jeho mozek, aby se dokázal orientovat v prostoru a interpretovat vizuálně přijímané informace. 
 
Hlavní engine SpiNNakeru se skládá z celkem 1.036.800 jader ARM9 a 7 TB paměti RAM, což je distribuováno napříč 57 tisíci uzly. Každý uzel reprezentuje jeden SiP (System-in-Package) s celkem 18 jádry a 128 MB SDRAM na samostatném čipu.
  
Zdroj: Hexus.net 


reklama