reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Update Windows 10 20H1 rozšíří podporu ovládání očima

7.7.2019, Milan Šurkala, aktualita
Update Windows 10 20H1 rozšíří podporu ovládání očima
Microsoft připravuje nejen aktualizaci operačního systému Windows 10 pro letošní podzim, ale už pracuje i na té pro jaro příštího roku. Insider Preview Build 18932 rozšíří podporu ovládání očima i práci s Your Phone a telefony s Androidem.
Je to jen pár dní, co se mluvilo o připravované aktualizaci operačního systému Windows 10 pro letošní podzim, verzi 19H2. Nyní se ale Microsoft na svém blogu rozhovořil i o další verzi Insider Preview Build 18932 (20H1), která by se měla objevit na jaře roku 2020. Vylepšení bude pochopitelně hodně, především se ale zapracuje na funkci ovládání očima. Eye Control nyní podporuje funkci drag-and-drop (tedy pretažení objektu, např. souboru z jednoho místa na druhé) a rozšiřuje kombinaci s klávesami Shift a Crtl, které přidávají další funkce. Upraveno bylo i ovládání pauzy a kliknutí na tlačítko (doposud dlouhým pohledem na jedno místo, nově bude možné výběr a kliknutí rozdělit na dvě operace). Ovládání pohledem je navíc k dispozici jako open source Gaze Interaction Library, díky čemuž mohou vývojáři použít ovládání pohledem i ve svých aplikacích.
 
Windows 10 ovládání pohledem
 
Microsoft dále upravil funkci čtení textu, která může začít automaticky hned poté, co se načte stránka. Také lze ovládat zobrazení světlého a tmavého módu nezávisle (např. mohou mít jiné škálování písma). Upraveny byly i notifikace, které lze nyní pohodlněji nastavovat pro každou aplikaci zvlášť, zjednodušeno bylo i vypínání zvuku pro ně, které už nebude třeba dělat v nastavení zvuku, ale bude přístupné i v samotném nastavení notifikací.
 
Windows 10 Your Phone
 
Zlepšila se také práce s připojenými telefony pomocí aplikace Your Phone. S telefonem tak můžete nyní pracovat pomocí dotykové obrazovky vašeho počítače, rozšířena byla i podpora notifikací a postupně ji dostanou všichni uživatelé systémů od April 2018 Update. Podpora aplikace Your Phone vyžaduje Android 7.0 a novější, přičemž je k dispozici s telefony Samsung Galaxy S10e, S10, S10+, S9, S9+, S8, S8+, A8, A8+, Note 9, Note 8 a OnePlus 6 a 6T.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama