reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

USA uvalily další cla na čínské zboží za 110 miliard dolarů

3.9.2019, Jan Vítek, aktualita
USA uvalily další cla na čínské zboží za 110 miliard dolarů
Se začátkem září vstoupily v platnost další cla, která Spojené státy uvalily na čínské zboží. Jde o rozšíření 15procentního cla na zboží v hodnotě 110 miliard dolarů. Američané se tak musí připravit na ještě dražší hardware.
Zvýšení cel na čínské zboží ohlásil prezident Donald Trump 23. srpna, a to v reakci na nová cla Číny na americké zboží v hodnotě kolem 75 miliard dolarů. Office of the U.S. Trade Representative (USTR) tak plánovala zvýšení cla od 1. září, a to z deseti na patnáct procent. Řada amerických společností přitom veřejně žádala prezidenta Trumpa, aby už cla nezvyšoval a šlo třeba o herní společnosti včetně Sony a Microsoftu. Viděly v tom ohrožení jejich průmyslu, který bude ochuzen o peníze, které už řada lidí nebude ochotna kvůli zvýšeným clům zaplatit. 
 
 
Cla přitom měla dopadnout především na výrobce, ovšem je jasné, že se odrazí také v koncových částkách za zboží prodávané spotřebitelům, neboť pokud by neměly, museli by si samotní výrobci sáhnout do vlastních marží, popřípadě přesunout výrobu pryč z Číny, což by mohlo být z finančního hlediska i logistiky ještě mnohem horší. Nejjednodušší je tak zvýšit ceny, zvláště když taková věc může platit i pro konkurenci. 
 
Uvalovaná cla se přitom postupně zvyšují a také rozšiřují co se týče druhů zboží. Dle šéfa společnosti JLab Audio už 90 procent produktů, které vyrábí, podléhá nově zvýšenému 15% clu, což přichází akorát před nejsilnější nákupní sezónou v ruce. CEO Win Cramer tak ohlásil, že firma prozatím přestala najímat nové pracovníky v nervózním očekávání toho, jaký dopad budou nová cla mít. 
 
USTR navíc ohlásila, že se budou pravděpodobně zvedat i další cla na zboží v hodnotě 550 miliard dolarů, pro které už nyní platí 25 %, a to již od prvního října. Plány a seznam dotčeného zboží se tak postupně mění, což se snaží sledovat na Tom's Hardware
 
V případě počítačového hardwaru vyráběného v Číně by se poslední zvýšení cel mělo týkat počítačů včetně All in One systémů, klávesnic, baterií, chytrých telefonů, tabletů, routerů, NAS, chytrých hodinek či reproduktorů, náhradních dílů pro telefony, sluchátek a headsetů, pamětí Flash, SSD, USB disků, paměťových karet, monitorů, televizorů či herních konzolí. Něco z toho, jako především telefony, notebooky či konzole, ale bude mít navýšení cel pozdrženo nejspíše do 15. prosince, za čímž je vidět právě snaha neohrozit "bohatost" letošních Vánoc.
 


reklama