reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

V Libanonu skončil 24hodinový blackout

11.10.2021, Milan Šurkala, aktualita
V Libanonu skončil 24hodinový blackout
Téma blackoutu se poslední dobou zmiňuje čím dál častěji. Částečná přerušení dodávek elektrické energie zažívala nedávno Čína a problémem je to také v Libanonu. Ten zaznamenal dokonce celodenní výpadek.
Blackout je slovo, které poslední dobou slýcháme stále častěji. Dlouhodobý výpadek elektrické energie je strašákem, kterého se mnoho lidí obává zejména s přechodem na nepříliš stabilní obnovitelné zdroje. Když se do toho přidá ještě prosazování elektromobility a spolu s tím významné navýšení spotřeby (při plné elektromobilitě asi o polovinu), není divu, že se světem šíří velké obavy, byť elektromobilita může v některých ohledech paradoxně přispět i ke zvýšení odolnosti sítě. Zvyšuje nutnost budování velkokapacitních bufferů, menší buffery jsou i v nabíječkách, nemluvě o samotných autech ve funkci nízkokapacitního úložiště - V2G. Pokroky ve vývoji akumulátorů a zejména snižování jejich ceny usnadňuje a zlevňuje budování záložních úložišť. Nicméně riziko zde je a jak se zdá, není až tak malé. Kvůli kryptoměnám zaznamenali blackouty v Íránu, výpadky sužují také Čínu a poslední dobou má problém i Libanon. Ten o víkendu zaznamenal celodenní výpadek dodávek elektrické energie.
 
Libanon blackout
 
V případě Libanonu jde o vleklý problém spojený ze zdejší krizí. Země nemá dostatek paliva pro své největší elektrárny, kterými jsou především ty v Zahrani a Deir Ammar. Libanon už měsíce omezuje dodávky elektrické energie na několik hodin denně, tentokrát došlo k dlouhodobějšímu výpadku. Sobotní výpadek se stal mnohem delším než obvykle a úřady vydaly varování, že pravděpodobně nedojde k obnovení dodávek elektřiny do pondělí, a dokonce připustily, že blackout může trvat i několik dní.
 
Nakonec to nebylo tak dlouho a už v neděli byly dodávky obnoveny. Část paliva (6 milionů litrů) byla získána ze zásob armády, což má stačit na další 3 dny. Vláda uvolnila částku ve výši přes 2 mld. Kč po přepočtu na nákup paliva pro elektrárny (topné oleje), lidé se ale nadále budou muset občas spoléhat asi i na vlastní generátory, což ale platí pouze v případě, že se jim pro ně podaří sehnat palivo.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama