reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výroba PC v je ohrožení čínských lockdownů, obavy má Compal, Pegatron i další

26.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Výroba PC v je ohrožení čínských lockdownů, obavy má Compal, Pegatron i další
Nekompromisní čínské lockdowny nepolevují, naopak se na řadě míst prodlužují a výrobci počítačů už začínají mít velké obavy o další běh vlastních provozů, ale i o potřebné dodávky komponent a materiálů od jiných firem.
Čínská produkce čipů kvůli lockdownům klesá, ovšem nyní nejde jen o čipy, ale především o výrobu koncových produktů v Šanghaji nebo v Kunšanu, kde mají své provozy ODM firmy Quanta Computer, Inventec, Compal, Pegatron, Wistron a mnozí jejich dodavatelé. Už téměř měsíc se přitom mluví o tom, že lockdowny značně narušují jejich výrobu, přičemž ty měly původně trvat sotva jen několik dní, ale pozítří už to bude měsíc a zatím to nevypadá na velké uvolnění. Naopak, čínské úřady lockdowny prodlužují a jsou v omezeních nekompromisní. 
 
 
Ne všichni výrobci jsou lockdowny přímo ovlivněni a pokud ano, mohou se snažit o zachování provozu za tu cenu, že nechají své zaměstnance v podstatě žít na pracovišti. Velice složitý je ale pohyb lidí i zboží, které prochází zdlouhavým screeningem ověřujícím, zda řidič či samotný náklad nebude šířit vir, a to vzhledem k provázanosti celého průmyslu není malý problém.
 
Navíc existují i firmy, které prostě zastavily výrobu, což jsou například dva důležití výrobci plošných spojů (PCB), Career Technology a Unimicron Technology. Ti si dávají pauzu zatím jen od 21. dubna, ale není jasné, jak to bude dál. 
 
Jde tu přitom o stovky firem, na něž spoléhají výrobci počítačů a především pak notebooků. Ty jsou na konečných linkách skládány z více než tisícovky komponent, které přicházejí do továren Pegatronu a dalších. Výrobci notebooků už velice pociťují nedostatek napájecích čipů (PMIC), kabelů nebo také komponent používaných pro šasi. A je jasné, že pokud bude chybět i ta nejobyčejnější prkotina jako třeba plochý kabel, výroba koncového produktu se jednoduše zastaví. 
 
Výrobci počítačů tak mají štěstí alespoň v tom, že poptávka ve světě nyní stejně klesá a dle Digitimes zvláště prudce opadla v případě Chromebooků kupovaných především školami. Svůj dopad má také válka mezi Ruskem a Ukrajinou, neboť na Ukrajině aktuálně lidé po nových noteboocích moc neprahnou a Rusko je zase postiženo sankcemi, čili to jsou dva trhy, které se podílí na snížení poptávky a celosvětový dopad má pak nárůst cen energií a téměř všudypřítomná inflace, kvůli níž se pochopitelně odkládá nákup zbytných věcí. Firmy tak u ODM výrobců počítačů už snížily objednávky v průměru o 10 procent a další pokles by mohl nastat ještě v průběhu léta. Pokud jde ale o konec roku a tradičně silnou poptávku po elektronice, zatím ještě vládne spíše optimismus, čili se počítá s oživením trhu. 


reklama