reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vývoj autonomních aut Apple údajně nejde moc dobře

13.7.2022, Milan Šurkala, aktualita
Vývoj autonomních aut Apple údajně nejde moc dobře
Už hodně dlouho se mluví o tom, že Apple vyvíjí své vlastní auto a autonomní řízení. Podle posledních zpráv to ale nevypadá, že by se mu moc dařilo . Nemá mít volant nebo brzdový pedál, zatím se však nezdá, že by dosahovaly 5. úrovně autonomního řízení.
Vyvinout autonomní řízení není úplně jednoduché a na trhu máme zatím obvykle vozy 2. úrovně s prvními vlaštovkami na 3. úrovni, které ale stále vyžadují dozor řidiče. V testovacích provozech jsou i vozy 4. úrovně (ty už dozor nevyžadují) a třeba v Norsku ve Stavangeru už mají několik týdnů ostře nasazený autonomní elektrický autobus na klasické lince. Přidat by se chtěla i společnost Apple, jenže její Project Titan, zdá se, nejde moc podle plánu.
 

zdroj: youtube.com

 
Poslední informace hovoří o tom, že by vůz neměl mít volant nebo brzdový pedál, sedadla by měla být otočená k sobě (pak je otázkou, jaký tvar bude mít karoserie, protože při klasicky aerodynamicky skloněném čelním skle by se tam člověk nevešel). Dále se hovoří, že Craig Federighi, který je po Timu Cookovi asi druhou nejvýraznější tváří Applu, je k projektu docela skeptický.
 
Technologie autonomního řízení se testují v SUV od Lexusu, a ačkoli Apple má zatím u NHTSA hlášenou zatím jen jednu nehodu svých autonomních vozů, byly údajně situace, kdy k dalším nebylo daleko. Letos mělo dojít např. k tomu, že běžec vběhl vozu do cesty, přičemž vůz v rychlosti cca 25 km/h jen lehce vychýlil svou dráhu. Kdyby nezakročil záložní řidič, podle Applu by došlo ke srážce vozu s běžcem, k čemuž chybělo jen pár desítek centimetrů. Vozy prý dokážou jezdit poměrně slušně na zmapovaných cestách, ale na nově navštívených mívají problém. Občas je lákají obrubníky, nebo mají problém zůstat ve správném pruhu při přejíždění křižovatek. Kdy si myslíte, že se Applu podaří vyvinout autonomní řízení? A myslíte si, že skutečně představí své vlastní elektrické auto? Nebyl by první podobnou firmou, která se o to pokouší (auta vyvíjí např. Sony nebo Xiaomi).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama