reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD SN850 dostaly nový firmware řešící pomalý výkon na X570

13.7.2021, Jan Vítek, aktualita
WD SN850 dostaly nový firmware řešící pomalý výkon na X570
Společnost Western Digital si z nějakého důvodu vůbec nevšimla podivně nízkého výkonu svých SSD SN850 na čipsetu AMD X570, ačkoliv je to jeden z jejích vůbec nejlepších nabízených modelů. Nyní to napravuje. 
Western Digital tak poněkud přehlédl, že WD Black SN850 napojený na čipovou sadu AMD X570 má výrazně pomalejší výkon při zápisu, než by měl mít, a to o cca 40 procent oproti SSD napojenému přímo na procesor. Později firma svou chybu uznala a slíbila nápravu, která nyní přichází. 
 
 
Jde tak právě o výkon SSD, které je napojeno na linky PCIe 4.0 čipové sady X570, ne přímo na procesor. V takovém případě by ztráta propustnosti při zápisu rozhodně neměla být 40%, ale spíše kolem 10 %. I to je dost, ale s tím se prostě musíme smířit, když už výkonné SSD nenapojujeme přímo na procesor, ale "oklikou" přes čipset. 
 
Western Digital nyní sděluje, že jde o problém spojený s hodnotou MPS (Maximum Payload Size) a objevuje se při jejím nastavení na 128 bajtů. Nový firmware s označením 613200WD to řeší, i když není zrovna jasné, zda jen mění danou hodnotu, anebo se zaměřuje na jádro celého problému, ať už je jakékoliv. 
 
MichaelMros z fór ComputerBase už nový firmware vyzkoušel a poskytl výsledky, dle nichž se sekvenční zápis skutečně prudce zlepšil z cca 2800 na 5100 MB/s. 
 
 
 
 
Nový firmware lze do SN850 nainstalovat pouze pomocí softwaru Western Digital Dashboard, který na něj sám upozorní. 


reklama