reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD zavře továrnu na HDD: prostě není poptávka

18.7.2018, Jan Vítek, aktualita
WD zavře továrnu na HDD: prostě není poptávka
Tak nějak vypadá začátek konce úložných zařízení, která zde s námi byla desítky let a my po většinu tohoto času prahli po stále větších a větších kapacitách. Dnes už to ale není tak velké téma a především tu jsou elektronické paměti.
Western Digital reaguje na snižující se poptávku po pevných discích, které se nelze vůbec divit. Pevné disky už nabízejí takové kapacity, které běžní uživatelé ani nepotřebují, což by se nedalo tvrdit o době před řadou let, kdy byly svou kapacitou zajímavá i CD, DVD či Blu-ray a nám se vyplatilo svým diskům ulehčit vypálením dat právě na ně. Stejně tak nebylo k dispozici levné širokopásmové připojení k Internetu, filmové a audio služby a už vůbec ne dostupné alternativy v podobě SSD. 
 
 
Dá se tak říci, že dnes nám v počítači stačí mít SSD pro systém a aplikace plus HDD s kapacitou několika málo terabajtů, což samozřejmě neplatí pro každého. Výrobci disků přitom vyrábějí už i 14TB modely a nelze si představit, že by ty začaly přitahovat zájem mas. Situace na našem trhu je taková, že si můžeme běžně pořídit 12TB pevné disky, ale za cenu cca tisícovku za terabajt. Mezi uživateli jsou oblíbené výrazně menší disky, což je s ohledem na cenu za terabajt pochopitelné, protože ta je v případě takových modelů výrazně nižší (650 - 750 Kč). 
 
The Register tak informuje, že Western Digital je rozhodnut uzavřít svou továrnu na pevné disky u Kuala Lumpur v Malajsii, což je mimochodem jeden z prvních provozů této firmy svého druhu, který funguje už od roku 1973. Firmě Western Digital poté zůstanou už jen dvě továrny na HDD v Thajsku a ona samotná ostatně už značně investovala do elektronických pamětí NAND Flash, přičemž do jejich světa pronikla především díky japonské Toshibě. 
 
Samotný Western Digital se odvolává především na dlouhodobě klesající zájem o klientské HDD a důsledkem bude vyřazení z provozu továrny v Petaling Jaya, a to do konce kalendářního roku 2019. Půjde tak o postupný proces ve spolupráci se zaměstnanci, zákazníky, dodavateli a jinými zainteresovanými subjekty. 
 
Firma následně bude investovat do rozšíření výroby SSD v malajském státě Penang, kde právě dokončuje již druhý provoz, který bude spuštěn v příštích měsících. 
 


reklama