reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Webb zaostřil na sousední galaxii a ukázal sílu své optiky

11.5.2022, Jan Vítek, aktualita
Webb zaostřil na sousední galaxii a ukázal sílu své optiky
Vesmírný teleskop Jamese Webba sice ještě nebude po celou řadu týdnů připraven pro běžný provoz, ale už nyní se můžeme dívat na snímky, které vznikají v procesech kalibrace a zkoušek jednotlivých přístrojů. 
Byla to i celá řada snímků pořízených při procesu kalibrace optiky Webbova teleskopu, který zatím dělá lidem z NASA jen radost. Léta čekání a odkladů tak přinesla své ovoce, neboť start na raketě Ariane 5 byl zcela bezchybný a umožnil ušetření drahocenného paliva, díky němuž se JWST bude moci držet na orbitě kolem druhého libračního bodu Země déle. Teleskop se také bezchybně rozložil, dokázal zchladit své nejdůležitější systémy na teplotu jen několik stupňů nad absolutní nulu a z jeho optiky jsou vědci také nadšeni. Zbývá zjistit, co skutečně dokáží palubní přístroje jako MIRI, NIRISS či NIRCam
 
 
Nyní se zatím můžeme podívat na velice zajímavé porovnání toho, co dokázal "vyfotit" známý a nyní již nefunkční teleskop Spitzer a čeho je (zatím) schopný Webb právě díky přístroji MIRI (Mid-Infrared Instrument), který dokáže zachytit záření ve středním infračerveném spektru. Právě proto musel být vychlazen na velice nízkou teplotu pod 7 K, aby obraz neovlivnil vlastním teplem. 
 
Spitzer IRAC 8,0 μ vs. JWST MIRI 7,7 μ
 
Tam, kde jsme dříve díky Spitzeru viděli jen větší červený šum, nyní můžeme sledovat detailní mračna a tam, kde nebylo v šumu pozorovatelné vůbec nic, se najednou objevují vzdálené hvězdy. 
 
Sledujeme tu přitom malou část Velkého Magellanova oblaku, blízké trpasličí galaxie, jejíž mračna jsou tvořena polycyklickými aromatickými uhlovodíky (PAH), které tvoří významnou část mezihvězdného materiálu. Právě díky schopnosti zachytit takový materiál bude moci Webb přinést nové poznatky o tvorbě hvězd a planet. 
 
Proces zprovoznění Webbova teleskopu bude probíhat ještě tento i příští měsíc a snad na začátku prázdnin už bude hotovo a začne se vyřizovat dlouhá fronta požadavků na sledování vybraných cílů. 
 
Zdroj: NASA


reklama