reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Western Digital ohlásil 15TB disk Ultrastar DC HC620

25.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Western Digital ohlásil 15TB disk Ultrastar DC HC620
Seagate, Toshiba i HGST (čili Western Digital) už mají na trhu 12TB i 14TB pevné disky a nyní právě HGST kapacitu navyšuje na 15 TB díky novému modelu Ultrastar DC HC620. Ten má "pokračovat s využíváním výhod technologie SMR". 
Pevné disky s kapacitou 14 TB se dostaly na trh dříve v tomto roce, jako je například Ultrastar DC HC530. Western Digital nyní představuje disk, který nabídne dosud největší kapacitu ze všech 3,5" modelů, a sice 15 TB Ultrastar DC HC620. Skoro se přitom až chlubí tím, že tento disk je založen na technologii SMR, čili Shingled Magnetic Recording. Je pravda, že ta dokáže nabídnout vyšší kapacitu s využitím stejně tlustých záznamových stop jako klasické PMR. Jenomže tyto stopy se částečně překrývají, což znamená, že není možné přepsat jen vybranou část disku. Přepisem jedné stopy přepíšeme i sousední, takže v takovém případě je nutné pro zapsání i toho nejmenšího objemu dat přepsat i to, co se nezměnilo. To má své značně neblahé dopady na výkon při zápisu. 
 
 
Tyto nové disky pochopitelně nemíří do desktopových sestav, ale především do hyperscale a cloudových serverů a výrobce uvádí, že se zaměří především na sekvenční zápis. To je ostatně vzhledem k technologii SMR logické, protože pro tu je náhodný zápis malých objemů dat přímo smrtící.  
 
Disk byl představen v oficiální tiskové zprávě, která se zaměřila ne na jeho technické parametry, jež ostatně v dnešní době už v případě pevných disků nejsou moc zajímavé, ale na použití. Výrobce mluvil především o oblasti Big Data, kde nové 15TB disky v úložných zařízeních 4U60 nabídnou hrubou úložnou kapacitu 900 TB, což je tedy o 60 TB více než při použití 14TB disků. Je to celkem logické, když jde o zařízení se 60 disky. 
 
WD ale samozřejmě stejně jako ostatní výrobci disků počítá s tím, že 1 TB není 1024 GB, ale jen 1000 GB a tak to jde dále i v nižších řádech. Ve výsledku nám tak počítač neukáže 15TB disk s kapacitou 15 TB, ale výrazně nižší, stejně jako 1TB disk nemá ve skutečnosti takovou kapacitu, ale jen kolem 931 GB. 
 
Nutno ale dodat, že výrobci disků to mají v podstatě správně, protože TB ve skutečnosti znamená jen 1000 GB v rámci desítkové soustavy. Pokud počítáme s binárním vyjádřením, mluvíme o TiB (tebibajt), kde 1 TiB už 1024 GiB a tak dále. Nicméně výrobci disků jsou jedni z mála, kteří tento rozdíl reflektují v reálném světě, což jim pochopitelně hraje do not. Však třeba i operační systémy nám udávají kapacitu v GB a TB a ve skutečnosti jde o GiB a TiB. 
 
Na konci tiskovky se dozvíme už jen to, že Ultrastar DC HC620 využívá technologii HelioSeal, ale to je ostatně jasné už z fotografie. Disky jsou tak plněny heliem, což umožnilo dovnitř vměstnat více ploten. 
 
Zdroj: TZ Western Digital


reklama