reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

William Shatner se podíval na okraj vesmíru v raketě New Shepard

14.10.2021, Jan Vítek, aktualita
William Shatner se podíval na okraj vesmíru v raketě New Shepard
William Shatner se stal prvním žijícím představitelem univerza Star Treku, který se podíval alespoň na hranice vesmírného prostoru, respektive technicky vzato už byl na krátkou dobu přímo ve vesmíru. 
Jak jsme se dozvěděli před několika dny, William Shatner se stal dalším vesmírným turistou a zákazníkem firmy Blue Origin, v jejíž raketě New Shepard odstartoval do výšky až 106 kilometrů nad zemí. Ocitl se tak několik kilometrů za mezinárodně uznávanou Kármánovou hranicí, která odděluje atmosféru Země od vesmírného prostoru.
 
 
Titulem astronauta se ale Shatner chlubit nemůže, neboť právě kvůli Bezosovému podniku americká FAA změnila definici, dle níž už nestačí jen vyletět do vesmíru (z pohledu FAA jde o hranici ve výšce 80 km), ale také musí aspirant na astronauta provádět aktivity, jimiž "přispívají k veřejné bezpečnosti". Shatner ale coby kapitán vesmírné lodi Enterprise samozřejmě žádný titul astronauta nepotřebuje. 
 
William Shatner tak společně s dalšími třemi cestujícími na palubě rakety zažil několik minut stavu beztíže, přičemž nosič New Shepard si zase gravitace přitáhla zpět a ten pomocí svého motoru ve stylu Falconu 9 přistál opět na pevnou zem. A modul s posádkou, který se před počátkem návratu boosteru od něj ve vesmíru oddělil, se pak o něco později vrátil na zem s pomocí padáků.
 
 
Sám Shatner poté děkoval Bezosovi a jeho firmě Blue Origin za "nesmírně intenzivní zážitek" a sám pak pln emocí doufal, že se z něj nikdy nevzpamatuje.
 
Pro plně autonomní rakety New Shepard šlo přitom o teprve druhý let s vesmírnými turisty na palubě, přičemž Shatner své místo získal jako neplatící zákazník. Čili pro Blue Origin šlo jednoznačně o reklamu a o možnost ukázat, že se v jejích raketách můžeme do vesmíru bezpečně dostat v podstatě bez ohledu na věk, ostatně Shatnerovi letos bylo 90 let. Jde pochopitelně spíše o kondici, která bude omezujícím faktorem. 
 
Bezos se svou Blue Origin přitom nutně potřebuje budovat pozitivní obraz, jenž na opačné straně trpí kritickými hlasy bývalých zaměstnanců, kteří mluví o toxické firemní kultuře a rovněž zpochybňují bezpečnost raket New Shepard. Jde vcelku o obvyklá obvinění ze sexistického vedení, které je prý dysfunkční a demoralizující, což ovšem dle kritických hlasů může mít vliv právě na bezpečnost letů. Tuto skutečnost už začala zkoumat FAA s tím, že někteří inženýři poukazující na problém s bezpečností byli údajně uplaceni, nebo vyhozeni. 
 
Blue Origin také nedávno získala auru smolaře, když NASA odmítla její koncept Blue Moon pro modul určený k přistání na Měsíci a vybrala si pouze a jen firmu SpaceX, proti čemuž se Bezos zatím marně snaží protestovat. 


reklama