reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 a ARM: hrozba pro Intel?

2.8.2017, Jan Vítek, článek
Windows 10 a ARM: hrozba pro Intel?
Systémy Windows běžící na procesorech ARM nejsou nic nového, ale nyní nemáme na mysli Windows RT či Phone, ale plnohodnotné desítky, a to navíc s podporou aplikací, jaké známe z našich PC. Co se v tomto směru chystá?
Ke konci minulého roku se začaly množit zprávy, že Microsoft ve spolupráci s firmou Qualcomm chystá něco speciálního. Mluvilo se totiž o tom, že plnohodnotné Windows 10, jaké používáme na PC s procesory x86, pracují na procesoru Qualcomm Snapdragon 820, což je procesor architektury ARM. Bylo jasné, že to není jen tak, neboť do té doby Windows nabízel jen speciální verze Windows pro procesory ARM, jako byly a jsou Windows RT nebo Windows Phone. 
 
 
Jenže ty měly jedno společné, a sice čirou nemožnost využívat software z PC verze Windows, čili především aplikace Win32, které představují to hlavní bohatství tohoto systému. Tohoto bohatství se právě ARMovým verzím Windows nikdy nedostávalo a byl to vždy jejich hlavní problém společně s turbulentním a nesouvislým vývojem, což jsou ostatně propojené nádoby. 
 
Je zřejmé, že pokud by Microsoft přišel na způsob, jakým by mohl propašovat plnotučné Windows s jejich Win32 aplikacemi na ARM, dostal by do rukou silnou zbraň pro infiltraci do mobilního světa a výrobci čipů ARM by zase mohli proniknout na výsostné území firem Intel a AMD. A jak je právě toto nebezpečí reálné, to nedávno ukázal Intel, když vyslal varování Microsoftu a Qualcommu, aby se o něco takového nepokoušeli, neboť si hodlá bránit svou hlavní technologii, jíž je architektura x86. Otázka je, zda jde o hrozby založené na pevném základě, ale to už předbíháme.
 
 
Nejdříve se podívejme na to, jak probíhaly snahy Microsoftu o expanzi mimo svět procesorů x86, v nichž k těm aktuálním však nenajdeme přímý precedent. Poté už se zaměříme na to, co můžeme od spojenectví Microsoftu a Qualcommu očekávat, přičemž je třeba už dopředu říci, že tyto firmy v něm nejsou osamoceny a že svou příležitost již dávno vycítili tradiční výrobci počítačů, mimo jiné společnosti Lenovo, HP či Asus. 
reklama