reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 10 trápí další problém, týká se aktualizace KB4541335

27.3.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Windows 10 trápí další problém, týká se aktualizace KB4541335
Microsoft tento týden vydal volitelnou aktualizaci, která ovšem řadě uživatelů přidělala vrásky na čele. Pokud se nesetkali s komplikacemi hned během instalace, objevily se problémy mnohdy krátce po ní.
Aktualizace s označením KB4541335, která vyšla tento týden, se vývojářům nejspíš příliš nepovedla. Svědčí o tom poměrně velký počet příspěvků od uživatelů, kteří si stěžují na problémy po instalaci tohoto updatu. Naštěstí se jedná o tzv. volitelnou aktualizaci, která není instalována automaticky na všechny počítače, ale pouze v případě, že si uživatel tuto možnost aktivuje. Aktualizace KB4541335 vyšla pro Windows 10 ve verzích 1903 a 1909, tedy na sestavení z května a listopadu 2019. Pokud jste si novinku ještě neinstalovali na svůj počítač, doporučujeme tak zatím nečinit a raději vyčkat, až Microsoft vychytá všechny mouchy. Přece jen tento balíček přináší jen velmi drobné změny, takže o žádnou důležitou novinku stejně nepřijdete.
 
 
Podle příspěvků od uživatelů v aplikaci Feedback Hub se na řadu počítačů aktualizaci ani nepodařilo nainstalovat. Během procesu se objevila chybové hlášky, jako např. „Error 0x800f0831“ nebo „Při instalaci některých aktualizací došlo k problémům, ale zkusíme to znovu později.“ Jinému uživateli se zase aktualizace zasekla po dosažení 74 % a počítač následně přestal reagovat při pokusu o zadání URL adresy v prohlížeči Firefox nebo změnu nastavení ve Windows Update, otevřít přitom nešel ani Správce úloh. Další z uživatelů popsal, jak se mu instalaci výrazně zvýšila vstupní odezva ve všech hrách. V případě problémů lze naštěstí počítač vrátit do stavu před updatem, a to třeba prostřednictvím programu Media Creation Tool.
 
Volitelná aktualizace KB4541335, která vyšla v úterý 24. března, kromě jiného opravuje chybu při tisku do sdíleného dokumentu, problém s výkonem v aplikacích přehrávajících obsah s ochranou DRM, nefunkční tlačítko pro ztlumení zvuku na některých zařízeních s aplikací Your Phone nebo závadu, která mohla v některých případech bránit ukončení aplikací. Připomeňme, že Microsoft tento týden oznámil pozastavení volitelných updatů Windows a místo toho se zaměří na bezpečnostní záplaty. Důvodem k tomuto rozhodnutí jsou problémy způsobené pandemií onemocnění COVID-19. V jejich důsledku nemůže vývojářský tým Microsoftu pracovat stejně efektivně jako za běžných okolností (např. většina zaměstnanců pracuje z domu nebo si vzala volno). Přesto budou volitelné aktualizace pro Windows vycházet ještě do poloviny května.
 
Ke změnám plánu updatů přistoupili i další společnosti. Google na nějaký čas přerušil aktualizace internetového prohlížeče Chrome, aby je tento týden zase obnovil. Verze ovšem vyjdou v jiný čas, než bylo původně plánováno, a jedna z verzí bude dokonce zcela přeskočena.
 


reklama