reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 7 a 8.1 odpírají uživatelům moderních CPU aktualizace

17.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Windows 7 a 8.1 odpírají uživatelům moderních CPU aktualizace
Uživatelům operačních systémů Windows 7 a Windows 8.1, na nichž provozují moderní procesory AMD Ryzen nebo Intel Kaby Lake, se začala objevovat zajímavá zpráva. Ta v zásadě říká, že používají nepodporovaný procesor, takže nemohou systém aktualizovat.
Vypadá to tak, že Microsot začíná uzamykat přístup k systémovým aktualizacím Windows 7 a 8.1 v tom případě, kdy počítač běží na moderní platformě s procesorem AMD Ryzen / Bristol Ridge (7. generace APU) či Intel Kaby Lake. Při pokusu o aktualizaci systému se uživatelům objevuje chybová hláška říkající: “Your PC uses a processor that isn’t supported on this version of Windows”, čili že jejich počítač využívá procesor, který není na dané verzi systému podporovaný. Na stránkách firmy Microsoft s podporou se ukáže, že jediným východiskem má být přechod na Windows 10, přičemž ve světě procesorů ARM má to samé platit i pro čip Qualcomm 8896.





Už předem bylo známé, že procesory Kaby Lake a Ryzen nebudou na starších verzích Windows zcela podporovány a AMD také dříve oznámilo, že připraví ovladače pro Ryzen pouze na systém Windows 10. To by se dalo akceptovat, ale jaký důvod může mít Microsoft k tomu, aby uživatelům prostě odpíral možnost aktualizovat si jejich zakoupenou kopii systému jen proto, že používají moderní hardware? Napadne nás jediné, a sice prostá snaha o další rozšiřování systému Windows 10.

Překvapuje nás to? Ani moc ne vzhledem k tomu, co všechno Microsoft již zkusil, aby lidem vnutil upgrade na nové Windows 10. Nyní jde ale už i o to, že ten už dávno není oficiálně nabízen zdarma a i když to s využitím menšího podvodu stále možné je, nelze to vnímat jako vhodný přístup k zákazníkům. To zvláště když takovým Windows 8 ještě ani nebyla ukončena mainstreamová podpora, natož pak ta rozšířená.

Microsoft tuto věc vysvětluje na svých stránkách s podporou, kde se skutečně píše o tom, že jediné východisko je prostě přechod na Windows 10. Nakonec je třeba uvést, že aktualizace systému lze sice získat i jinak než oficiální cestou přes Windows Update, takže kdo se vyzná, ten si může udržet systém aktuální i tak.

Zdroj: KitGuru
reklama