reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Začíná už i "run na Binance"? Z platformy zmizely BTC za 850 mil. USD

13.12.2022, Milan Šurkala, aktualita
Začíná už i "run na Binance"? Z platformy zmizely BTC za 850 mil. USD
Tak tohle bude možná ještě hodně zajímavé. Není to tak dávno, co zkrachovala kryptoměnová platforma FTX, nedávno také vyšlo najevo, že konkurenční Binance, jednička na trhu, má ve zveřejněném auditu finančních rezerv nějaké nesrovnalosti.
Myslíte si, že Binance také vyhlásí bankrot?
V anketě šlo hlasovat od 13.12.2022 do 13.1.2023. Počet hlasujících: 35
Ano71 %
Ne29 %
Situace ve světě kryptoměn začíná být hodně napínavá. Před pár týdny jsme tu měli krach platformy FTX, kde se ulívaly peníze, kde jen mohly, a její bývalý CEO Sam Bankman-Fried byl včera zatčen. Konkurenční platforma Binance, která je jedničkou na trhu, se chtěla ukázat jako více transparentní. Jenže její audit nastolil více otázek než odpovědí a navezli se do něj jak odborníci, tak nepřekvapivě i zástupci jiných platforem. Podle nich nejsou tyto dokumenty důkazem dostatečných rezerv, ale naopak varovným signálem, že ani zde není vše zrovna růžové. Zvláštní je např. to, že sama platforma měla auditorům říkat, co a jak zkoumat, nezvolila žádnou z nejrenomovanějších auditorských firem, také se zde sice zabývala rezervami firmy, ale nějak se už zapomnělo podívat se pořádně také na opačnou stranu mince, na pohledávky. A stalo se to, co asi všichni čekali. Run na Binance.
 
Binance
 
Alespoň to tak v nynější situaci vypadá. U Binance je nyní uloženo přes 531 tisíc Bitcoinů, což je 9,4 mld. USD, což je opravdu velké množství, jenže za posledních 24 hodin vybrali uživatelé přes 48 tisíc BTC (v přepočtu vybrali přes 850 mil. USD), což také znamená, že odsud zmizelo více než 8,3 % prostředků uložených v BTC. Aby toho nebylo málo, společnost dočasně pozastavila výběry v USDC, nicméně zatím ponechala výběry v USDT a BUSD. Jak je dobře známo, pozastavení výběrů obvykle nevěští nic dobrého, a zdůvodnění, že není otevřená banka v New Yorku, také nepřidává moc na optimismu.
 
Doplnění 15.12.: Výběry USDC byly obnoveny.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama