reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Záhada Radeonů RX 7900 XTX se 110 °C objasněna, reklamace se množí

16.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
Záhada Radeonů RX 7900 XTX se 110 °C objasněna, reklamace se množí
Okolo Vánoc vyšlo najevo, že referenční Radeony RX 7900 XTX mohou mít velký problém s chlazením a dosahují teplot až 110 °C. Záhada problému už byla objasněna, nyní je potíž s reklamováním karet. Náhradní nejsou.
Nové grafické karty AMD, Radeony RX 7900, společnosti zatím moc radosti nedělají. Nejsilnější model se výkonem dotáhl jen na GeForce RTX 4080 a na vlajkovou loď RTX 4090 už hledí docela z daleka. U zákazníků sice nové Radeony zabodovaly svou cenou, ale efektivita, která měla být jejich velkou výhodou, hraje do karet spíše Nvidii. Ta si střihla kauzu s tavícími se konektory, naopak AMD má problém s chlazením referenčních Radeonů RX 7900 XTX. Ty totiž mohou docela snadno dosáhnout teploty až 110 °C. Zjistilo se však už před několika týdny, že u svisle položených karet je vše v pořádku, ale pokud jsou standardně uloženy vodorovně ve skříni s chladičem směřujícím dolů, začíná být problém. Kauza má další pokračování.
 
AMD Radeon RX 7900 XTX
 
Už před týdnem se zjistilo, že na vině je nedostatek kapaliny ve výparníkové komoře u některých sérií těchto karet, které byly špatně vyrobeny. Výsledkem pak je, že se teplo nedokáže šířit dostatečně rychle a karty se přehřívají. Ty přitom prošly kontrolou kvality, protože se testují ve svislé poloze, kde se ale problém s chlazením neprojevuje. Zástupci AMD sice tvrdí, že se potíže týkají jen malého počtu karet, nicméně se objevují informace o tom, že počty reklamací mají dosahovat opravdu hodně vysokých 9-11 %. To je hodně vysoké číslo. Na to navazuje další problém v dostupnosti náhradních karet. AMD nemá k dispozici dostatek karet, o které je solidní zájem, k čemuž se nyní přidává to, že je potřeba zajistit nejen karty pro zájemce o koupi, ale i náhradní karty za ty reklamované.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama