reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Záhadné rychlé rádiové záblesky jsou zpět

6.9.2017, Jan Vítek, aktualita
Záhadné rychlé rádiové záblesky jsou zpět
FRB (Fast Radio Burst) jsou jednou z největších záhad moderní astronomie. Nyní mohli astronomové pozorovat další 15 nových pulzů, v jejichž případě však byla jedna věc jinak než obvykle. Měly totiž vyšší frekvenci. 
Už se spekulovalo o tom, že by rychlé rádiové záblesky mohly pocházet z pohonu mimozemských plachetnic, ale to je pochopitelně jen fantaskní úvaha, i když může mít reálný fyzikální základ. FRB k nám přichází z vnějších částí vesmíru mimo naši galaxii a trvají jen milisekundy a pak zase zmizí. Astronomové tak vůbec neví, co je způsobuje, přičemž žádný z nich se dosud nikdy neopakoval, a to až na jeden. Šlo o FRB 121102, jenž má mít původ v tři miliardy světelných let vzdálené galaxii. 
 
 
To víme díky projektu Breakthrough Listen a nyní bylo oohlášeno, že ze zdroje FRB 121102 přišlo dalších 15 záblesků, čímž se jejich celkový počet navýšil na více než 150. Tyto záblesky přitom byly jiné než dříve. Dle Vishala Gajjara z Berkeley měly výrazně vyšší frekvenci. 
 
Gajjar sledoval FRB 121102 pomocí Green Bank Observatory, a zjistil tak, že oněch 15 záblesků se objevilo v průběhu 5 hodin a nejjasnější z nich měl frekvenci 7 GHz, která je vyšší, než měl jakýkoliv jiný detekovaný FRB. 
 
Astronomové nyní budou podrobně zkoumat celkem 400 terabajtů dat, které obsahují sledování oblohy ve frekvencích od 4 do 8 GHz, což je výsleddek právě projektu Breakthrough Listen. Použité přijímače přitom dokáží rozložit sledování do miliard kanálů a poskytnou nový pohled na frekvenční spektrum FRB, od čehož si astronomové slibují, že zjistí více o procesech, které takové záblesky mohou tvořit. Hlavní součástí projektu je tak 100metrový rádiový teleskop Robert C. Byrd v Green Bank Observatory. 
 
Co se týče názorů na přírodní původ záblesků, právě FRB 121102 a jeho opakování naznačuje, že nejde (alespoň ne vždy) o projev nějaké kataklyzmatické události, jako je třeba výbuch supernovy, srážka dvou velice hmotných objektů, apod. V takovém případě by totiž původce zanikl, nebo se změnil ve zcela jiný objekt, a opakování záblesků to tak vylučuje. 
 
Jaká je ale hlavní teorie o původu FRB? Mluví se o velice zmagnetizovaných neutronových hvězdách, čili o magnetarech. Z jejich povrchu by mohly unikat takové záblesky podobně, jako když naše Slunce vysílá do svého okolí erupce a nabité částice. Na druhé straně názorového spektra pak je činnost mimozemšťanů, čili i ony plachetnice. Není divu, že se takové názory objevují, však právě projekt Breakthrough Listen byl v roce 2015 zřízen právě pro účel hledání známek mimozemského života. 
 
V každém případě záblesky FRB 121102 vznikly v době, kdy Sluneční systém byl pouze 2 miliardy let starý a život na Zemi existoval jen ve formě jednobuněčných organismů. 
 
Zdroj: Astronomy
reklama