reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ztracený HDD se 7500 BTC chce muž najít na skládce pomocí rentgenu a AI

12.7.2021, Milan Šurkala, aktualita
Ztracený HDD se 7500 BTC chce muž najít na skládce pomocí rentgenu a AI
James Howells z Newportu je jedním z nejznámějších případů lidí, kteří vyhodili nějaké úložiště s Bitcoiny. V jeho případě jde o HDD se 7500 BTC. Nyní je chce hledat pomocí rentgenu a umělé inteligence.
Přijít o 7500 Bitcoinů (cca 5,5 miliardy Kč) by se asi nikomu nechtělo. Do této situace se dostal James Howells z Newportu, který je natěžil v roce 2009. Bohužel v roce 2013 vyhodil na skládku špatný disk, tedy právě ten, na něm byly klíče k vytěženým Bitcoinům. Už v roce 2014 chtěl Howells rozkopat skládku a disk najít za 10% provizi pro město Newport. Počátkem letošního roku už nabídl 25 %, což by bylo okolo 1,5 mld. Kč. Město ale stále neobměkčil, a tak se nyní snaží přijít s další nabídkou, která by měla zvýšit úspěch mise a přesvědčit město, že hledání nebude ekologickou katastrofou.
 
Bitcoin
autor: MichaelWuensch, public domain (Pixabay)
 
Nechce se vzdát a obavy o negativní vliv na životní prostředí rozkopáním skládky chce minimalizovat. Kontaktoval tak několik inženýrů, ochránců životního prostředí i experty na obnovu dat a spolu přišli s řešením, které by mělo pomoci. O finance se má postarat fond, který by měl zaplatit potřebné vybavení (skenovací zařízení vyjde na 500 tisíc liber, stroje pro výkop, prohledávání a úklid pak na dalších 100 tisíc).
 
Zhruba se ví, kde "kopat", takže jde o oblast o stranách 200 metrů a až 15 metrů hlubokou. Předpokládá se, že by mohlo jít o 300 až 400 tisíc tun odpadu, kterou bude potřeba prohledat. Systém by se měl skládat z posuvných pásů, rentgenového skeneru a systému umělé inteligence, která by měla být natrénovaná na to, aby dokázala rozpoznat předměty podobné harddisku. Ideálně právě harddisk Jamese Howellse. Otázkou pak je, zda se ho podaří po 8 letech na skládce zprovoznit. A ještě větší otázkou je, zda mu to město tentokrát dovolí.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama