reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Amazon Marketplace vykáže prodejce neautorizovaně opraveného HW firmy Apple

13.11.2018, Jan Vítek, aktualita
Amazon Marketplace vykáže prodejce neautorizovaně opraveného HW firmy Apple
Společnost Apple je známá tím, že se různými prostředky brání proti lidem, kteří si dovolují pro jiné neautorizovaně opravovat její hardware a dostávají jej zase do oběhu. Nyní to odnesou prodejci, pro které byl Amazon Marketplace zásadní odbytiště.
Lidé sice nyní mohou zcela legálně obcházet i hardwarová DRM opatření ve snaze opravit si svůj zakoupený produkt, ovšem Apple se brání různými prostředky. To poznal i jeden známý opravář, který se zaměřuje na hardware Applu, neboť tomu byly jako údajně falšované zabaveny baterie zaslané z Číny a zdaleka to není jediný příklad. Nyní to vypadá, že se Apple dal dohromady s Amazonem, který provozuje i svůj Marketplace, kde mohou lidé nabízet zboží k prodeji. Jde nejen o značku Apple, ale také Beats Electronics, což je ovšem jedna z divizí této firmy. 
 
 
Konkrétně tu máme Johna Bumsteada, který se zabývá repasováním MacBooků. Ty ve velkém vykupuje a "zachraňuje" od recyklace, opravuje je a pak prodává na Amazon Marketplace nebo i prostřednictvím velkoobchodů. Bumstead nyní doslal od Amazonu e-mail, v němž se mu prostě sděluje, že na Marketplace prodává či prodával produkty Apple či Beats a že jeho aktuální nabídky budou brzy z obchodu odstraněny. Ale pokud má zájem, může se stát autorizovaným prodejcem firmy Apple a jako takový na Marketplace bude moci prodávat. Takovými prodejci se ale lidé jako Bumstead, kteří se zaměřují na opravování staršího hardwaru, s největší pravděpodobností nestanou. 
 
Je nad slunce jasné, že firmě Apple jde o to, aby se její už prodaný hardware dále nevracel do oběhu, což z jejího pohledu parazituje na prodejích zbrusu nového hardwaru. Dělá tak vše pro to, aby opravářům znepříjemnila život v jakési snaze vstupovat mezi ně a jejich zákazníky s tím, že je jejím cílem zajistit kvalitu prodávaného zboží. V podstatě se ale tak vměšuje do obchodu, s nímž nemá nic společného a vůbec by do něj zasahovat neměla. Však jak by to bylo absurdní, kdyby se to samé snažili dělat dejme tomu výrobci automobilů nebo kol (on nám na to stačí John Deere). 
 
Lidi jako Bumstead budou mít po nuceném exodu z Marketplace velké problémy, však on sám to popsal jako noční můru pro jeho byznys. Marketplace firmy Amazon je totiž pro Američany obecně první místo, kam se podívají, když si chtějí koupit něco online a pro prodejce je to také výtečný obchod i díky službám jako centralizované zasílání zboží (prodejce pošle velkou várku do střediska Amazonu, odkud se pak jednotlivé kusy rozesílají zákazníkům). Nyní tak zbydou méně příhodné alternativy jako eBay a Craigslist. 
 
Bumstead k tomu také poznamenal, že "Amazon vládne nad svým Marketplace a díky tomu může firmě Apple poskytnout moc, kterou by jí americké soudy a Kongres nikdy nepřidělili". Jinak řečeno, Amazon a Apple jednají z pozice síly a dominance na trhu. 
 
Co se týče firmou Apple autorizovaných prodejců a přeprodejců na Marketplace, není zatím jasné, jaké konkrétní podmínky budou muset splnit. Že by ale měli volnost pracovat dle svého uvážení, na to mohou zapomenout, protože Apple obvykle povoluje prodávat jen některá opravená zařízení, spektrum oprav je také značně omezeno a za vstup do daného programu se musí platit. 
 
Nejvyšší soud Spojených států amerických přitom už dříve rozhodl, že legální vlastníci fyzického zboží je mohou v rámci First Sale Doctrine libovolně prodávat, vystavovat nebo se ho zbavit bez ohledu na zájmy původního prodejce/výrobce/majitele. To Apple samozřejmě nezakazuje, "jen" se teď spojil s dominantním prodejcem a vykázal z jeho nabídky nepohodlné lidi. 
 


reklama