reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Godavari: A10-7870K je tu

28.5.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD Godavari: A10-7870K je tu
Společnost AMD dnes oficiálně představila nové desktopové APU, které už dlouho známe jako Godavari. Jde o nástupce Kaveri, ovšem konkrétně pouze jeden model, a to A10-7870K, který se zařadí do čela.
Zcela nepřekvapivě se potvrdilo, že generace Godavari nebude představovat výrazný krok kupředu od již cca rok a půl prodávaných Kaveri. Na to ukazuje už jen fakt, že nová generace APU má stejné hlavní označení, čili zmíněný A10-7870K se postaví do čela stejné řady, kterou doposud vedl model A10-7850K. Nemůžeme tak očekávat, že přinese podstatný nárůst výkonu, takže Godavari jsou právem označovány za "Kaveri Refresh". Historie se tedy opakuje, protože můžeme vidět paralelu mezi Godavari a Richland, které přišly namísto očekávaných Kaveri a byly to jen mírně vylepšené Trinity.
  • Posloupnost generací APU od AMD: Llano (2011), Trinity (2012), Richland (2013), Kaveri (2014), Godavari (2015)




Nové AMD A-Series APU obsahují maximálně 12 "výpočetních jednotek", čili Compute Core. Ty se skládají ze čtyř procesorových jader a osmi GPU celků tvořených 64 stream procesory v integrovaném jádru Radeon. V tomto ohledu se tedy oproti Kaveri nezměnilo nic, stále tu tedy máme dva dvoujádrové procesorové moduly a přinejlepším 512 shaderů.





AMD slibuje, že APU A10-7870K poskytne ve hrách vyšší výkon než kombinace dražšího CPU a samostatné grafické karty, ovšem zpráva k tomu neříká nic bližšího. Uveřejněny byly už ale i screenshoty z prezentace, které ukazují na procesor Core i3 4370 a GeForce GT 740. Zde můžeme namítnout, že AMD mohlo použít podstatně levnější konkurenční CPU (třeba Pentium G3220) než toto Core i3 s cenou přes 4000 Kč. Pak by se mohla GT 740 nahradit něčím dražším a výkonnějším, například GTX 750 Ti, a srovnání by vypadalo zcela jinak. Na druhou stranu AMD srovnává dražší kombinaci konkurenčního procesoru a grafiky, přičemž APU A10-7870K by měl stát 130 USD, čili ne o moc víc než A10-7850K (3700 Kč). Když tedy budeme počítat s částkou 4000 Kč, pak za tu opravdu nekoupíme procesor plus kartu úrovně GTX 750 Ti, leda tak samotnou kartu. Mohli bychom pokračovat, že se vyplatí si trošku připlatit za výkonnější konfiguraci, ale do toho se už pouštět nebudeme.





I když se mluví o celé nové řadě Godavari, dozvíme se pouze o tomto jednom konkrétním modelu a tom, že frekvence jeho CPU končí na 4,1 GHz, TDP zůstalo na 95 W a stejně tak tu máme odemčený násobič. To nás zrovna nenadchne, když A10-7850K "Kaveri" pracuje na 4 GHz, ovšem zajímavěji už vypadá frekvence GPU 866 MHz, neboť Kaveri mají maximálně 720 MHz. AMD to také ve zprávě nezdůrazňuje, ale tento procesor má dle některých zdrojů využívat nejnovější procesorovou generaci Excavator, kterou známe z čipů Carrizo. Právě proto by nový model nešlo označit za Kaveri, i když patří do stejné série. Dle AMD je ale nové APU stejný čip jako ostatní Kaveri série A7000, takže bychom měli správně mluvit o Kaveri Refresh. Z toho je také zřejmé, že Excavator zde nenajdeme a půjde o starší Steamroller.

Samozřejmostí pak je podpora DirectX 11 i 12, architektura GCN a podpora Heterogeneous System Architecture (HSA) s hUMA a hQ. Nový procesor je určen do stávajících základních desek se socketem FM2+, u nichž budeme přinejhorším muset provést aktualizaci BIOSu.





Vypadá to tedy, že Godavari jsou ve skutečnosti pouze jeden model, a tak se ani nedá mluvit o nové řadě. V testech nás bude zajímat asi především to, jaký výkonnostní nárůst přinese 866MHz grafický čip. To jsme ostatně mohli zjistit už při testování A10-7850K, který jsme zkoušeli přetaktovat včetně jeho GPU, ovšem i když se podařilo dosáhnout frekvencí nad 800 MHz, procesor se nechoval korektně a výkon se naopak snížil. Otázka také je, jaký vliv bude mít paměťový systém, neboť grafické čipy v APU musí využívat hlavní paměť RAM, jejíž propustnost je značně limitující i když použijeme DDR3-2400MHz. A je naprosto jasné, že abychom dostali z výkonných APU maximum, je třeba do takových pamětí investovat.





Uvidíme také, zda AMD v příštích měsících nevypustí do světa také další nová APU s rychlejší grafikou. Nasnadě by byla třeba úsporná verze jako nástupce A10-7800.

Zdroj: TZ AMD
reklama