reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD i Nvidia prý chystají nové procesory na ARMu pro Windows on Arm

24.10.2023, Milan Šurkala, aktualita
AMD i Nvidia prý chystají nové procesory na ARMu pro Windows on Arm
Architektura x86 by mohla dostat další ránu, a to od společnosti Nvidia a dokonce i AMD, která je mimo jiné známá výrobou procesorů s konkurenční architekturou x86. Spekuluje se nad tím, že obě firmy přijdou s ARMovými procesory.
Architektura ARM by mohla dostat další vzpruhu. Mobilní sféru (telefony a tablety) už dobyla, dost se jí začíná dařit v serverech, slabší je to ale v klasických noteboocích a počítačích, kde větší díru do světa udělala jen prostřednictvím Applu. Qualcomm ale oznámil své Snapdragony X, které by měly posunout ARM o něco dál, a agentura Reuters přinesla zprávu, že se k témuž chystají i společnosti AMD a Nvidia. AMD je sice známo svými procesory na architektuře x86, nicméně ARM pro ni není úplnou neznámou. Na této architektuře měl být postaven procesor AMD K12, který se nakonec nekonal, dnes má v portfoliu např. procesory Kria, to se ale bavíme o specializovaných CPU pro robotiku, která převzala do svého výrobního programu po akvizici Xilinxu. Nvidia má na ARMu své procesory Grace Hopper, a to se zase bavíme o serverech. Obě by ale mohly proniknout s ARMem i do oblasti běžných spotřebitelských procesorů.
 
AMD ARM Nvidia
 
Jde totiž o to, že Qualcomm měl exkluzivní dohodu s Microsoftem o vývoji čipů pro Windows on ARM, tedy zejména šlo o notebooky s ARMovými procesory, které ale využívaly speciální verzi operačního systému Windows, která je s nimi kompatibilní. Tato exkluzivita by měla vypršet v roce 2024, čehož podle zákulisních informací chce využít Nvidia i AMD. Hovoří se o tom, že Nvidia už vývoj takových čipů zahájila, zatímco AMD má něco takového zatím plánovat. Spekuluje se o tom, že nové procesory od AMD a Nvidie postavené na architektuře ARM by se mohly představit už v roce 2025, a tlak na architekturu x86 by mohl jít nejen zezdola (mobily) a seshora (servery), ale i ze strany (v oblasti PC, a to nejen v podobě Applu, ale i AMD a Nvidie).
 
Applu se totiž s přechodem na architekturu ARM povedlo hodně zabodovat. Jeho notebooky mají velmi slušný výkon, mnohem nižší spotřebu, a tedy i vyšší výdrž na baterie (i při slušném výkonu tak může nabídnout pasivní chlazení v MacBooku Air), přičemž tyto procesory jsou znatelně levnější než ty od Intelu, takže jsme se dočkali i toho, že Apple některé počítače poměrně výrazně zlevnil (např. Mac mini s Intelem začínal na 24 tisících, s Apple M2 je už od 17,5 tisíce, tomu ale prospělo i zlevnění technologií pro RAM a SSD).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama