reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm chystá útok na PC s ARMem: oznámil Snapdragony X

12.10.2023, Milan Šurkala, aktualita
Qualcomm chystá útok na PC s ARMem: oznámil Snapdragony X
Architektura x86 je zatím v oblasti PC docela pevná. Společnost Qualcomm chce ale zintenzivnit svůj útok zejména v její mobilní části. Představuje totiž nové názvosloví pro budoucí řešení Snapdragon X, která mají být nástupci nynějších čipů.
Architektura ARM naprosto ovládla mobilní telefony a většinu tabletů, stále více vystrkuje drápky i v serverové oblasti, nicméně v případě klasických počítačů a notebooků se jí více daří zatím jen Applu se svými procesory řady M v MacBoocích a nyní i celé sérii Maců. V dalších noteboocích jsou procesory na architektuře ARM stále poněkud zřídkavým jevem a asi nejznámější jsou procesory Qualcomm Snapdragon 8cx. Právě Qualcomm nyní představuje svou novou iniciativu, řadu Snapdragon X. Ta by měla posunout předchozí procesory 8cx do nových sfér a oddělit tak i marketingově klasické mobilní procesory a ty určené pro PC (prozatím především ty mobilní).
 
Qualcomm Snapdragon X
 
Podle Qualcommu bude rok 2024 pro PC přelomovým, poněvadž Snapdragon X má přinést jinou úroveň výkonu, spotřeby (tedy výdrže na baterii) i schopnosti běhu AI. Dedikovaná NPU pro běh algoritmů AI jsou sice něčím naprosto běžným u mobilních procesorů na architektuře ARM, ale u x86 je má pouze nový Ryzen řady Phoenix a brzy je budou mít i nedávno představené procesory Intel Meteor Lake, které se sice mají objevit na trhu letos 14. prosince, ale proslýchá se, že to Intel nestihne a budou odsunuty až na počátek roku 2024. V nových procesorech Qualcommu najde své místo CPU Oryon. Co přesněji si pod tímto představit, zatím není jasné, ale už nějakou dobu se proslýchá, že by se z 8 jader mělo přejít na 12.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama