Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Kaveri nedočkáme letos, ale až po CES 2014

9.8.2013, Jan Vítek, aktualita
AMD Kaveri nedočkáme letos, ale až po CES 2014
Společnost AMD potvrdila to, co se již pár týdnů šuškalo, a sice že nové čipy Kaveri se zpozdí, takže se nových APU nedočkáme v tomto roce, ale až někdy na přelomu prvního a druhého čtvrtletí v příštím roce. Vypadá to tedy, že Kaveri budou...
Společnost AMD potvrdila to, co se již pár týdnů šuškalo, a sice že nové čipy Kaveri se zpozdí, takže se nových APU nedočkáme v tomto roce, ale až někdy na přelomu prvního a druhého čtvrtletí v příštím roce. Vypadá to tedy, že Kaveri budou oficiálně představeny na akci CES 2014, hlavním zimním počítačovém veletrhu.





Roy Taylor, jenž se mimochodem pustil také do svého bývalého zaměstnavatele - firmy NVIDIA a její PhysX a CUDA, k tomu uvedl, že AMD nikdy neslibovalo vypuštění Kaveri před Vánocemi 2013 a že máme očekávat představení na veletrhu CES a dostupnost nedlouho poté. K tomu ještě dodal, že architektura samotná je hotová, ale čeká se na dokončení marketingové strategie ohledně HSA (Heterogeneous System Architecture, dříve Fusion).

Dle ještě starších plánů z konce minulého roku však měly čipy Kaveri přijít v první polovině tohoto roku, ovšem namísto nich jsme se dočkali víceméně nezajímavých APU Richland, které jsou jen velmi mírně vylepšené Trinity. Čili ať si Roy Taylor říká co chce, zpoždění tu je, i když ani Intel se svými Broadwell zrovna nespěchá.

Společně s Kaveri, jež mají přinést do světa APU procesorovou architekturu Steamroller a grafickou GCN spojené do zmíněné HSA, se mají objevit také APU Mallins a Beema, jež představují druhou generaci po známých APU Jaguar. Po Kaveri pak budou dle plánu v roce 2015 následovat Carizo a Mallins a Beema zase nahradí ve stejném roce Nolan.

Co se týče platformy pro Kaveri, pak je již známo, že velké změny v architektuře si vyžádají také nový socket, čili FM2+, čili budou zapotřebí také nové základní desky. Ovšem desky pro FM2 jsou poměrně levné, a jestli s podobnou cenou přijdou i nové FM2+, nebude to příliš vysoká investice.

Zdroj: X-bit labs