Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD v příštích letech: nastane oživení?

30.12.2014, Jan Vítek, aktualita
AMD v příštích letech: nastane oživení?
Zdá se, že společnost AMD v poslední době klimbá. Mezi procesory x86 nemá v postatě žádnou novinku, její APU brzdí v rozletu pomalé paměti, NVIDIA vládne hi-end grafickým kartám a tomu všemu nepomohou problémy s výrobními procesy. Zdání ale může klamat.

Jaká je situace?


Řada uživatelů má jistě ještě v živé paměti zlaté časy firmy AMD, které nastaly s příchodem procesorů Athlon a Athlon XP, jimž marně konkuroval i Intel, jenž se sám v té době trápil s architekturou Netburst a procesory Pentium 4. Netburst se nakonec ukázal jako slepá vývojová větev, která nedosáhla na kýžené velmi vysoké frekvence a přinesla spíše velmi žravé a horké procesory, jež za konkurencí od AMD značně zaostávaly. Ovšem poté přišel obrat díky architektuře Core 2 a pak dnešní Core, kterou AMD už nedostihlo. Přispěly k tomu také stále vyšší náklady na vývoj nových výrobních procesů, které nesrovnatelně větší Intel může financovat, ale AMD to donutilo odprodat své továrny do nově vzniklé firmy GlobalFoundries, čímž se z něj stala tzv. fabless firma. Čili taková, která nemá vlastní výrobní kapacity, podobně jako NVIDIA a řada dalších.





Dnešní situace je taková, že od příchodu procesorů AMD FX "Vishera" se u této firmy na poli čistokrevných procesorů x86 neudálo nic zajímavého, a to už je pěkná řádka měsíců. Nedávno jsme si tedy vyzkoušeli poměrně nový úspornější model AMD FX-8320E, ale ten, i když přinesl výrazné zlepšení ohledně spotřeby, neznamená a nemůže znamenat nijak zásadní posun. Stále jde o 32nm procesor více než dva roky staré architektury, zatímco Intel za tu dobu zvládl dostat na trh již tři generace procesorů Core a dostat se na 14nm proces.

AMD se v posledních letech snaží zaujmout především svými APU, mezi něž patří nejnovější generace Kaveri. Z té jsme naposled testovali model A10-7800, ale už v původním testu APU A10-7850K se ukázalo, že dnes široce používané paměti DDR3 jsou pro jeho grafické jádro už příliš pomalé. S tím firma dopředu počítala, ale s čím nepočítala, byl úpadek firmy Elpida, která pro nová APU vyvíjela paměti GDDR5M. Ty vzaly zasvé společně s Elpidou a Kaveri stáhly dolů s sebou. Situace mezi grafickými kartami je jasná. NVIDIA má na trhu GeForce GTX 980 a 970 s architekturou Maxwell, na jejichž výkon ve spojení s nízkou spotřebou AMD zatím nemá odpověď a podobné to je mezi mobilními GPU. Za necelý měsíc má navíc dorazit další novinka, GeForce GTX 960. Zde může AMD alespoň těšit to, že má stejné možnosti jako NVIDIA co se týče dostupného výrobního procesu.


A co dál...


Dle dostupných informací je společnost AMD i přes své dnešní těžkosti do budoucna optimistická a startuje nové projekty. Letos na podzim se objevila zpráva, že se chystá oživení čistokrevných CPU, čili dnešních FX. Konkrétně se jedná o architekturu Zen, kterou nemá vedle Marka Papermastera (CTO AMD) na starost nikdo jiný než Jim Keller. Ten v minulosti vedl vývoj velmi úspěšných procesorů Athlon 64 a Opteron (K8) a AMD ho znovu najalo v roce 2012, aby přispěl k vývoji architektury Zen a firma mohla v roce 2016 uvést na trh výsledné čipy. Zatím se o nich ví pouze to, že už nepůjde o design CMT (Clustered Multi-Thread) jako u Bulldozerů, ale o klasický SMT (Simultaneous Multi-Threaded), čili by se opět měla představit klasická procesorová jádra a ne dvoujádrové moduly sdílející FPU a některé další části.




Jim Keller


Vedle architektury Zen má AMD v rukávě ještě architekturu K12, která se ale už týká serverů a jader ARMv8-A. Ta by se měla uplatnit také v roce 2016, takže to vypadá, že příští rok budou muset příznivci AMD ještě vydržet a těšit se na ten další, i když zatím není vůbec jasné, zda AMD opět začne vyrábět klasické procesory. To se ale netýká APU a samozřejmě ani grafických karet, kde si AMD nemůže dovolit zaspat celý jeden rok.

Co se týče APU v příštím roce, pak zde můžeme s jistotou mluvit o jediném, a sice generaci Carrizo a Carrizo-L, která se zkusí postavit 14nm procesorům Broadwell od Intelu. AMD totiž v poslední době nezveřejnilo žádnou novou roadmap, přičemž obě verze Carrizo budou určeny pro mobilní PC. Lišit se budou použitými CPU jádry (Excavator a Puma+), GPU a spotřebou. Carrizo tak bude mít 15 - 35 W a Carrizo-L zase 10 - 25 W. Očekává se, že tyto čipy budou vyráběny 28nm procesem, ale v příštím roce se mají objevit i některé 20nm čipy (že by GPU?), ovšem 14nm či 16nm FinFET přijde na řadu až v roce 2016.

Ve světě grafických procesorů se mluví o tom, že NVIDIA přeskočí 20nm výrobní proces a vystačí si s aktuálním 28nm procesem ještě celý rok. AMD by však mohlo už v prvním kvartálu připravit první 20nm GPU, aby mohlo NVIDII a jejím nejnovějším GeForce vzít vítr z plachet.





Z hlediska x86 CPU, klasických APU a GPU tedy není u AMD nic jisté, neboť firma je na informace velmi skoupá. Máme tu ale i další projekty, jako je Project Skybridge, který bude do jednoho 20nm APU integrovat jak x86 jádra, tak architekturu ARM. Jde o tzv. Ambidextrous Computing, o němž AMD mluví již dlouho a my bychom výsledné čipy měli vidět jako nedílnou součást tenkých klientů, mnohaprocesorových serverů a specializovaných zařízení. Nejde tedy o nic, co by bylo určeno pro klasická PC.

Nezbývá, než abychom věřili, že AMD si pro blízkou budoucnost chystá zásadní novinky. Firma se ale spoléhá také na své partnery, a to především GlobalFoundries, která si od Samsungu licencovala 14nm výrobní technologii FinFET a záleží také na TSMC a jejím 20nm procesu. Ti budou muset dostát svým závazkům, ale i když se tak stane, pak nás asi v příštím roce ze strany AMD nečeká žádná revoluce, tedy alespoň dle dostupných informací. Přejme si, ať se to nejpozději v tom dalším roce zlomí.

Zdroj: Kitguru, Tom's Hardware
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.