Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple bude zkoumat možnosti architektury RISC-V

3.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Apple bude zkoumat možnosti architektury RISC-V
Společnost Apple je sice aktuálně stále v procesu přechodu z architektury x86 na ARM, ale to neznamená, že nemůže pokukovat také po jiných. Je tu totiž i novinka posledních let, a sice RISC-V, která k sobě přitahuje stále více pozornosti.
Architektura RISC-V tak už zaujala i firmu Apple, která aktuálně hledá zkušené programátory se zkušenostmi s touto ISA (Instruction Set Architecture) a kromě toho i takové, kteří jsou seznámeni s ISA ARM Neon. Takoví by měli najít své místo v pracovní skupině Vector and Numerics Group (VaNG) v rámci divize Core Operating Systems, kde jsou vyvíjeny systémy iOS, macOS, watchOS a tvOS.
 
 
Od tajnůstkářského Applu se samozřejmě nedozvíme, co s architekturou RISC-V plánuje a dozvíme se pouze to, co se žádá od hledaných zaměstnanců. Jde o oblasti strojového učení, počítačového vidění a zpracování přirozených jazyků. Jsou tu také známky toho, že Apple už spolupracuje s organizací RISC-V International.
 
Je ale asi ještě brzy se pídit po tom, co by Apple mohl na architektuře RISC-V vytvořit. Je ale zřejmé, že kdyby si ji adoptoval, pak díky její otevřenosti by mohl značně ušetřit na licenčních poplatcích, které aktuálně musí zasílat firmě Arm za každý čip využívající její architekturu. A je také pravděpodobné, že pokud by Apple začal RISC-V ve svých produktech opravdu využívat, nejdříve by nastoupily spíše výkonnostně slabší, jednodušší a úspornější čipy.
 
Ostatně výrobci zapojení do ekosystému RISC-V se celkově zaměřují zatím na méně výkonné implementace, ovšem tak tomu nebude napořád. Známá společnost SiFive už dokončila návrh svých RISC-V čipů pro 5nm proces a paměti HBM3, z čehož je už jednoznačně patrné, že nepůjde o nic slabého a úsporného, čili tato architektura se rozvíjí velice svižně. Využijí ji také Rusové pro své vlastní procesory, také můžeme být zvědaví na to, co s ní provede Jim Keller se svou firmou Tenstorrent a nakonec můžeme zmínit Intel, který hodlá využít jádra RISC-V ve svých 7nm Horse Creek.
 
Zdroj: THW