reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple Car nebude plně autonomní a odkládá se až na rok 2028

24.1.2024, Milan Šurkala, aktualita
Apple Car nebude plně autonomní a odkládá se až na rok 2028
Apple Car je ve vývoji už jednu dekádu, stále se ale ani zdaleka neblíží hotovému produktu. Plány schopností autonomního řízení se postupem času výrazně omezily, projekt nabírá i další zpoždění.
Chytré auto Apple Car (Project Titan), je taková paní Columbová. Všichni o ní mluví, ale nikdo ji ještě neviděl. Podobné je to o tomto autě s logem nakousnutého jablka. Vyvíjet se má údajně už od roku 2014 a v podstatě všechny informace, které o něm máme, jsou neoficiální. Nemůžeme tedy snadno tvrdit, že Apple nesplnil své plány, když je nikdy ani pořádně nezveřejnil. Někteří optimisté tak předpokládali, že se auto objeví už v roce 2019, většinou se ale shodovali na roce 2024. Už koncem roku 2022 ale přišly zprávy, které informace o projektu výrazně pozměnily.
 
Původně měl být vůz plně autonomní a splňovat 4. úroveň (nebo dokonce 5. úroveň) autonomního řízení. Přitom dnes se sice testuje a i komerčně provozuje 4. úroveň, nicméně zakoupit si můžete auto max. s 3. úrovní autonomního řízení (SAE Level 3), a to ještě jen ve vybraných státech a možností provozování v tomto autonomním režimu jen v úzkém spektru situací.
 
Koncem roku 2022 jsme se tak dozvěděli, že Apple Car 4.-5. úroveň nedostane a bude jen na 2.-3. úrovni, kde jsme už dnes. Analytik Mark Gruman z Bloombergu v nových informacích, které přináší, toto znovu potvrzuje a říká, že Apple Car skutečně bude mít jen vyspělé jízdní asistenty na úrovni 2+ a nikoli plně autonomní řízení. Dále podotýká, že projekt sužují neustálé změny priorit, výměny týmů včetně jejich šéfů, kterých se tu vystřídalo už několik. Ve výsledku se tak nyní počítá s tím, že se vůz nepředstaví v roce 2026, ale nejspíš až v roce 2028. Tedy v tom optimistickém případě pokud do té doby nedojde k dalšímu odsunutí a zpoždění.
 
Zdroj: imore.com, forbes.com, obrázky (Alexandre Prevot CC BY-SA 2.0, přes Flickr) (Glozerwow, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons) (ořez, úprava barev, zaretušování masky a náhrada loga)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama