reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ARMový Snapdragon X Elite přijde v létě spolu s novými Windows

6.2.2024, Milan Šurkala, aktualita
ARMový Snapdragon X Elite přijde v létě spolu s novými Windows
V říjnu minulého roku byl představen procesor Qualcomm Snapdragon X Elite, který si klade za cíl narušit nadvládu platformy x86 v počítačích. Objevit by se mohl v letošním létě spolu s novými Windows.
Architektura x86 má už desítky let vedení v počítačích a noteboocích, přičemž se jí prozatím nepovedlo nahradit. Setrvačnost je tu velmi vysoká a konkurence teprve v poslední době přišla s procesory, které by mohly něco změnit, bude-li tomu odpovídat i softwarová stránka. Apple tak začal přecházet na architekturu ARM před pár lety a přechod dokončil teprve nedávno. Dostatečně vysoký výkon, nízká spotřeba a v mnoha případech i nižší cena se ukázaly být rozhodně výhodou. Konkurenční procesory dosud braly spíše low-endová řešení, nicméně to by se letos mohlo začít dost měnit. Končí exkluzivita Microsoftu s Qualcommem, a tak nové procesory na ARMu má chystat AMD i Nvidia. I samotný Qualcomm přichází s podstatně větším kalibrem, než byly jeho procesory 8cx.
 
Loni v říjnu představil procesory Snapdragon X Elite, které zvýšily počet jader z 8 na 12, frekvence mohou dle verze dosahovat až 4,3 GHz na dvou jádrech (na ostatních 3,8 GHz). Toto by měla být 80W varianta procesoru, což nezní zrovna jako vysoce úsporný procesor, jak bychom si ARMový čip představovali. Dozvěděli jsme se ale také, že varianta boostující na jen trochu nižších 4,0 GHz má spotřebu 23 W, a to už je mnohem zajímavější. CEO Qualcommu, Cristiano Amon, se nyní nechal slyšet, že X Elite přijde v nových noteboocích pro letošní školní sezónu, což znamená především červenec.
 
Přidal ale také další zajímavou informaci. Spolu s novinkami by měl Microsoft představit novou verzi operačního systému Windows, která by měla využívat AI schopností moderních CPU a Snapdragonu zvláště. Zatímco Meteor Lake má celkový výkon 34 TOPS a jeho NPU z tohoto počtu dodává pouhých 11 TOPS, AMD u svých nových procesorů dosahuje 39 TOPS a v případě X Elite má jen jeho NPU výkon 45 TOPS (celý čip tedy ještě vyšší).
 
Jednou z možností je představení Windows 12, této možnosti se ale nepřisuzuje velká pravděpodobnost. Většina se shoduje na tom, že patrně půjde o velký "AI Update" Windows 11 24H2. Pokud bude tento systém k dispozici i v dobře odladěné variantě pro architekturu ARM a bude schopen běhu většiny důležitých aplikací, můžeme být svědky o něco většího úspěchu architektury ARM na úkor x86 ve srovnání s tím, jak se jí prozatím "dařilo" v této oblasti.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama