reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus odhalil Hyper M.2 X16: výkon čtyř SSD s PCIe 4.0

13.1.2020, Jan Vítek, aktualita
Asus odhalil Hyper M.2 X16: výkon čtyř SSD s PCIe 4.0
Společnost Asus ukázala svou rozšiřující kartu, která je určena pro čtveřici už tak dost výkonných M.2 SSD určených pro rozhraní PCIe 4.0. Jde tak o kartu, která má dnes reálné využití spíše jen v sestavách s TRX40. 
Asus přicestoval s kartou Hyper M.2 X16 Gen 4 na letošní CES 2020, jehož dozvuky budeme ještě několik dní řešit. Není přitom první s podobným produktem, ostatně už velice dobře známe verzi firmy Gigabyte, která se objevila už před řadou měsíců. 
 
 
Jak je vidět, Asus se rozhodl umístit pozice pro až 110 mm dlouhé karty M.2 šikmo a je otázka, co jej k tomu vedlo, když je jasné, že by se vešly i hezky vedle sebe. Možná jde prostě jen o výstřelek, možná o snahu zajistit stejně dobré chlazení všech čtyř karet pomocí malého radiálního ventilátoru. Ostatně na rozdíl od karty Gigabyte Aorus Gen4 AIC SSD zde není vidět, že bychom tu pro SSD měli připraven žebrovaný pasiv, ovšem teplo se bude rozvádět do samotného krytu karty, který vypadá na hliník. Asus k tomu měl připravit pro přibalení teplovodivé podložky. 
 
 
Na záslepce karty najdeme krom výdechu chlazení také čtyři LED kontrolky, jednu pro každou M.2 pozici a navíc malý přepínač, jímž můžeme ventilátor jednoduše vyřadit z provozu. Karta je mimochodem schopna každému SSD dodat až 14 W energie. 
 
Asus také dává příklad využití této karty, a to s pomocí 2TB SSD a konfigurace do pola RAID 0. Získáme tím 8TB úložiště s propustností teoreticky 256 Gb/s (32 GB/s), přičemž ta bude záviset pochopitelně především na použitých SSD. Prakticky to pochopitelně bude výrazně méně, neboť žádné SSD nedokáže v praxi nabídnout celou šířku svého rozhraní. Nicméně i oněch 19 GB/s, jaké nedávno předvedl Gigabyte, je velice slušné a to na trh navíc budou nastupovat modernější modely SSD s novými kontrolery, takže přenosové rychlosti se jistě dostanou vysoko nad 20 GB/s. 
 
Zákazníci ale dnes mají (a ještě nějaký ten pátek budou mít) jedinou prakticky schůdnou možnost, jak takové karty využít. Jde o nové Threadrippery pro TRX40, které nabídnou dostatek linek PCIe 4.0, aby v plné šířce napojily jednak takovouto SSD kartu a vedle ní i grafickou kartu či karty. Ještě bychom mohli zmínit desky s X570 a procesory Ryzen 3000, ale v jejich případě by už bylo nutné dělat kompromisy kvůli tomu, že procesor má pro GPU a SSD k dispozici jen 20 linek.
 
Zdroj: Hexus.net


reklama