reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS ROG STRIX Radeon RX 5700 XT OC: hi-end v testu

13.8.2019, Jan Vítek, aktualita
ASUS ROG STRIX Radeon RX 5700 XT OC: hi-end v testu
Nedávno jsme se podívali na podrobné informace o kartě ROG STRIX RX 5700 XT a nyní tu máme již její nezávislou recenzi. O hi-endu přitom nemluvíme z hlediska samotného čipu Navi, ale dle toho, jak si stojí tato karta mezi ostatními svého druhu. 
Asus ROG STRIX Radeon RX 5700 XT OC je tak grafická karta s čipem Navi 10, která nabízí silné chlazení a také vysoké takty. Pro 5700 XT máme referenční takty 1605 - 1755 - 1905 MHz (základ - turbo - max. turbo). Tato karta nabídne základ 1840, "herní" turbo 1965 a max. turbo 2035 MHz, takže opravdu velice slušné navýšení taktů, ale nás bude zajímat spíše to, jak se tyto takty projeví v testech. 
 
 
Chladič této karty zabere na výšku o poznání více než dva sloty, takže si musíme vyhradit značný prostor, ovšem také tu máme tři ventilátory profukující vzduch skrz žebroví, které protíná celkem šest heatpipe vycházejících ze zrcadlově vyleštěné základny.  
 
 
Karta také využívá posílené napájení ze dvou 8pinových konektorů PCIe, které tak společně se slotem kartě dodají až 375 W energie. To ale tato karta nebude na výchozí nastavení vůbec potřebovat, však reálná nejvyšší spotřeba se pohybuje na srovnatelné úrovni s RTX 2080 či Vega 56, čili kolem 250 W. Ještě jednou upozorním, že nejde o průměrnou spotřebu. 
 
Chladič dokáže držet v klidovém provozu svůj čip na 38 °C, takže s pasivním provozem nebude problém. Ale co v zátěži? Ta se liší dle nastaveného režimu a na ten výkonnější čip dosáhne 76 °C, což je slušné i vzhledem k tomu, že Navi nemají mít problém ani s teplotou 110 °C. Server Guru 3D se dokonce na tuto kartu v zátěži podíval i okem infračervené kamery.
 
A nakonec testy, z nichž vyplývá, že při využití rozlišení Full HD v mnoha případech nemá cenu kartu vůbec taktovat, protože rozdíly neexistují kvůli jinde umístěnému úzkému hrdlu škrtícímu výkon (použit byl procesor Core i9 9900K). Nicméně třeba v Battlefieldu V  to nebylo lepší ani v Ultra HD, stejné to bylo v Shadow of the Tomb Raider, Metro: Exodus, Far Cry New Dawn a snad jen ve Formula 1 od Codemasters stál rozdíl za řeč a byl alespoň v rámci třech FPS. 
 
 
To jsou velice zajímavé výsledky s ohledem na to, jak se v jiném testu ukázala verze Pulse od Sapphire. Dá se říci, že tato výrazně méně přetaktovaná karta na tom byla s nárůstem výkonu přinejmenším stejně dobře jako ROG STRIX, který nebyl o moc lepší než reference ani v syntetických testech. 
 
 
Od AMD přitom víme, že se snažilo své referenční verze dobře vyladit a jak je vidět, to se podařilo, protože nárůst nějakých 320 bodů při celkovém počtu přes 9000 bodů nám může být celkem jedno a je vidět, že většinou to znamená jen cca 1 FPS. Dle testu Guru 3D to tak vypadá, že kupovat ROG STRIX především kvůli slibu vyššího výkonu je nesmysl. 


reklama