reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Atlas od Boston Dynamics běhá venku, SpotMini se umí navigovat uvnitř

15.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Atlas od Boston Dynamics běhá venku, SpotMini se umí navigovat uvnitř
Roboti od společnosti Boston Dynamics patří mezi nejvyspělejší na světě a neustále to dokazují novými schopnostmi. Nyní se už humanoidní Atlas umí proběhnout venku a čtyřnohý SpotMini se zase orientovat uvnitř budov.
Společnost Boston Dynamics se uvedla nejdříve robotem Big Dog, velice odolným čtyřnohým modelem, který už před lety ukázal svou pozoruhodnou schopnost zůstat na nohách i přes složitost terénu nebo pokusy jej skolit. Nyní jde však o humanoidního robota Atlas a pak o robota SpotMini, který plnil stránky magazínů v posledních měsících. SpotMini je menší verzí "velkého psa", ale neméně odolnou a schopnou jít si za svým cílem, což jeho výrobce ukázal v nedávném videu. Navázal tak na starší video, v němž známý dvojník Gordona Freemana se svou věrnou hokejkou trápil právě Atlase: 
 
 
Humanoidní Atlas by se dal označit z hlediska motoriky za nejvyspělejšího robota od Boston Dynamics. Však už jen fakt, že dokáže chodit terénem pouze po dvou mu takový titul zajišťuje a pak už si to Atlas může potvrdit třeba saltem vzad. SpotMini je ale také šikovný a vzhledem k tomu, co v minulosti předvedl, se nemůžeme divit, že jeho autonomie se vztahuje k prostředí budov, zatímco Atlas se už nově dokáže sám proběhnout ve venkovním prostředí, kde dříve spíše jen chodil.
 
Atlas ve výběhu
 
Atlas si tak dokáže provozovat jogging v parku a pokud narazí na překážku třeba v podobě ležícího kmenu, tu dokáže přeskočit, ale to už nás při vzpomínce na jeho salto vzad neohromí, i když v terénu je taková věc opět o něco těžší. 
 
 
SpotMini se zase nově dokáže sám procházet skrz budovy firmy Boston Dynamics, což zahrnuje i vystoupání do schodů, které pak dokáže slézt i pozadu, aby se pak jako poslušný robotický psík vrátil na své místo. 
 
​  
Robot se tak dokáže sám orientovat, vyhýbat se překážkám a překonávat je, a to bez jakéhokoliv vstupu od člověka


reklama