reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Autodesk a GM pracují na 3D tisku pro výrobu dílů do aut

4.5.2018, Milan Šurkala, aktualita
Autodesk a GM pracují na 3D tisku pro výrobu dílů do aut
Společnosti Autodesk a General Motors začaly spolupracovat na možnostech 3D tisku součástek do aut. Ty by měly být jednodušší, silnější a navíc i lehčí. Díky tomu by se měla i snížit spotřeba paliva.
Technologie 3D tisku prosakuje do mnoha různých druhů průmyslu a jedním z nich je i výroba aut. Už v minulosti jsme zmiňovali použití této technologie např. u Bugatti nebo Mercedesu. Nyní se přidává společnost General Motors (GM), která začala spolupracovat s Autodeskem. Jeho software je využit ke generování designu nejrůznějších automobilových součástek a využívá systému umělé inteligence, který na základě zadaných kritérií vytváří jednolité díly. Ty pak mohou být lehčí i pevnější zároveň. Následně se poté vyrábí pomocí 3D tisku.
 
3D tisk u General Motors
 
Jednou z prvních součástek, která byla navržena a vyrobena pomocí nového postupu, bylo uchycení sedadel a bezpečnostních pásů. Běžně se tento díl skládá z 8 menších dílů, které pochází od různých subdodavatelů. Výsledkem algoritmu bylo vygenerování 150 různých návrhů řešení nové součástky, přičemž výsledek byl o nezanedbatelných 40 % lehčí a současně i o 20 % pevnější. Díky tomu může být výsledné auto o něco lehčí, tedy při stejném výkonu motoru o něco svižnější a úspornější. Hodí se to zejména u elektromobilů, které jsou kvůli bateriím hodně těžké a každé snížení jejich vysoké hmotnosti je hodně vítané. Užitečné je to pochopitelně ve velké míře i u klasických vozů se spalovacím motorem.
 
Inženýři v General Motors
 
Inženýři Mike Van De Velde a Paul Wolcott z GM v laboratoři Autodesku v San Franciscu
 
General Motors na 3D tisku pracuje už nějakou dobu a vlastní 50 3D tiskáren, které za posledních 10 let vyprodukovaly více než 250 tisíc prototypových součástek. Dnešní vozy se podle GM skládají z více než 30 tisíc různých dílů a výrobce chce použít 3D tisk pro výrobu mnoha z nich, ne jen systému uchycení sedadel. Výhodou 3D tisku je i okamžitá možnost levné výroby součástky, kterou je možné rychle otestovat.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama