reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Barack Obama chce opět backdoor v softwaru ze zákona

13.3.2016, Milan Šurkala, aktualita
Barack Obama chce opět backdoor v softwaru ze zákona
Poslední týdny se přetřásá kauza FBI a Applu, střídají se názory, zda má Apple odemknout mobil teroristů nebo nikoli. Americký prezident Barack Obama se v jednom rozhovoru zmínil, že zadní vrátka v softwaru by měla být povinná.
V jednom z rozhovorů s americkým prezidentem Barackem Obamou byl dotázán na názor ohledně kauzy FBI a Applu (zda má Apple odemknout mobil teroristy a zpřístupnit tak data pro FBI), ten se ale k tomuto případu nechtěl vyjadřovat. Přesto jeho reakce vcelku mířila právě na tento případ. Hovořil o tom, že nechce, aby vláda mohla prohlížet mobilní telefony, jak se jí zlíbí, ale zároveň podotknul, že neprolomitelné šifrování v uživatelském sektoru je obrovský problém.


Barack Obama

Barack Obama, Pete Souza, The Obama-Biden Transition Project [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], Wikimedia Commons


Důvodem je např. to, jak by při neprolomitelném šifrování mohly bezpečnostní složky odhalit např. dětskou pornografii, teroristické plány nebo třeba daňové úniky. Už zde je jasné, že chce monitorování ve velkém rozsahu. Dle Obamy by software měl mít zadní vrátka (backdoor), která by umožňovala vybraným lidem dostat se do každého zařízení a chce dosáhnout nějakého kompromisu. Cílem je, aby tento klíč mělo co nejméně lidí, nicméně i tak je rozhodně docela zvláštní využívat nejpokročilejší šifrovací systémy, když víte, že venku je pár lidí, kteří znají klíč "ze zákona". Šifra s klíčem v rukou vlády ale těžko bude "kompromisní". Připomeňme, že soud Apple versus FBI bude už 22. března a už v minulém roce vydal Obama vyhlášku, která nařizuje sdílení dat s vládou.

Zdroj: pcworld.com, arstechnica.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama