Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bill Gates označil kryptoměny a NFT založené na "teorii většího blázna"

16.6.2022, Milan Šurkala, aktualita
Bill Gates označil kryptoměny a NFT založené na "teorii většího blázna"
Bill Gates je jedním z nejbohatších lidí na zemi a nemohou za to kryptoměny. K těm se staví kriticky a na nedávné konferenci o globálním klimatu je spolu s NFT označil za 100% založené na teorii většího blázna.
Hodnota kryptoměn v posledních týdnech padá k zemi a kriticky se k nim vyjádřil i Bill Gates. Stalo se tak na konferenci TechCrunch: Climate 2022. Ve zkratce řekl, že je zvyklý na aktiva jako farmy, které mají nějakou produkci, společnosti, které vyrábí produkty. Nechce se však zaplétat v něčem (myšleno kryptoměny, NFT), co je 100% založené na "teorii většího blázna", která se zakládá na tom, že se najde ještě větší hlupák, který za danou věc zaplatí ještě větší balík peněz. Gates navíc podotknul, že do této oblasti nehodlá investovat, a to ani na dlouhou, ani na krátkou pozici (tedy ani na to, že se cena zvedne, ani na to, že klesne). Dále ještě sarkasticky přihodil, že "je zjevné, že drahé digitální obrázky opic nesmírně pomohou světu" (narážka na Bored Apes Yacht Club).
 
Bill Gates kryptoměny a NFT
Bill Gates, autor podkladového obrázku: World Economic Forum, CC BY-SA 2.0, přes Wikimedia Commons
 
Teorie většího blázna, posledního hlupáka a podobně (greater fool theory) je založena na tom, že se koupí už tak předražené aktivum a počítá se s tím, že se najde ještě větší blázen, který za danou věc zaplatí ještě více peněz. Problém je v momentě, kdy tento záměr nevyjde a bublina splaskne dříve, než dojde k prodeji. Poslednímu hlupákovi, na kterého vyjde tento "Černý Petr", pak zůstane nesmírně předražená věc, jejíž cena raketově padá k zemi. Občas to tak některým lidem vyjde, občas už nikoli.
 
S podobnými investicemi se setkáváme v poslední době dost často a nejen v oblasti NFT.  Pokud ale máme bavit právě o NFT, asi nejslavnější propad hodnoty byl vidět u dražby prvního tweetu Jacka Dorseyho. Ten koupil Sina Estavi, známý propagátor kryptoměn, za 1630 ETH, což tehdy odpovídalo asi 3 mil. USD. Později chtěl tento tweet prodat v přepočtu za 48 mil. USD, nicméně mu bylo v aukci nabídnuto pouhých 0,09 ETH, což tehdy bylo 277 USD. Dnes by to po propadu hodnoty Etherea bylo už jen 98 USD (tedy 0,003 % investované částky). Zde byl tím posledním právě Estavi.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.