reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bill Gates říká, že AI chatboti budou už za 2 roky vyučovat děti

27.4.2023, Milan Šurkala, aktualita
Bill Gates říká, že AI chatboti budou už za 2 roky vyučovat děti
Bill Gates opět pohovořil o budoucnosti umělé inteligence. Podle jeho názoru se AI chatboti stanou významným prvkem ve výuce dětí, a to pro mnohé možná překvapivě právě ve výuce psaní, což je záležitost, kde chatbot přebírá značnou část úlohy.
Zhruba před měsícem napsal Bill Gates 7stránkový otevřený dopis o AI a její budoucnosti. Na ASU+GSV Summitu v San Diegu o ní mluvil znova a zatímco někteří k ní mají poněkud kritický postoj jako Elon Musk (ačkoli ji sami vytváří), Gates k ní má vztah především pozitivní. AI chatboti jako ChatGPT dokážou napsat velmi dobré eseje a dokonce už i básně, přičemž Gates předpokládá, že v následujících 18 měsících se schopnosti těchto systémů dále znatelně zlepší.
 
Bill Gates
ilustrační foto, autor: DFID - UK Department for International Development, CC BY 2.0, přes Wikimedia Commons
 
Vyzdvihuje ale především schopnost chatbotů pomáhat dětem se čtením, psaním a zlepšovat jejich schopnosti v obou ohledech. Možná to zní poněkud překvapivě, poněvadž chatbot může psát texty místo dětí, nicméně při správném použití může být chatbot pomocným prvkem, který naopak dětem pomáhá s vytvářením lépe strukturované kostry textu. Gatese zaujala možnost využít chatbota k vytváření zkrácených textů pro usnadnění a urychlení výzkumu a rešerší, také může být využit k poskytnutí zpětné vazby ohledně psaní. Dle Gatese mohou chatboti pomáhat i při výuce jazyků, kdy s ním děti mohou vést konverzaci v jiném jazyce a předpokládá, že do dvou let by se měl stát plnohodnotným systém pro takový účel (ostatně známé Duolingo zavedlo AI chatbota pro anglicko-španělský kurz v omezeném režimu - pro předplatitele v USA).
 
Bill Gates dále říká, že využití chatbota může být i přes případné platby předplatného levnější než najmutí lidského vyučujícího. Na druhou stranu stále přiznává, že pro matematiku to není nejlepší systém, poněvadž dělá poměrně zásadní chyby.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama