reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Block Jacka Dorseyho má první 5nm prototyp čipu pro těžbu Bitcoinu

8.5.2023, Milan Šurkala, aktualita
Block Jacka Dorseyho má první 5nm prototyp čipu pro těžbu Bitcoinu
Společnost Block zakladatele Twitteru, Jacka Dorseyho, vyrobila první 5nm prototyp svého čipu pro těžbu Bitcoinu. Firma chce přinést těžbu Bitcoinu zpět mezi běžné lidi a opět ho více decentralizovat.
Jack Dorsey, zakladatel Twitteru, v roce 2021 rezignoval z pozice CEO této společnosti a začal se více věnovat své společnosti Square, která se později přejmenovala na Block. Tato firma si klade za cíl přinést těžbu kryptoměny Bitcoin zpět mezi běžné lidi a opětovně pomoci více decentralizovat těžební trh. Firma v nedávném blogovém příspěvku zmínila, že většina dnešních ASICů je vyráběna pomocí 5nm procesu a na ten se při svém návrhu svého vlastního čipu také nejvíce soustředila. Návrh čipu je hotov a k tape-outu mělo podle plánu dojít v tomto čtvrtletí.
 
Block
 
Naskytla se ale možnost nakoupit ASICy od společnosti Intel, která s nimi naopak končí, a tak se jim urychlil vývoj těžebních systémů pomocí čipů od Intelu, díky čemuž už mohou mít těžební stroje na trhu, byť ne s vlastními čipy. Ty se však už v dubnu dočkaly i prvního funkčního prototypu pomocí 5nm technologie. Díky oběma výše zmíněným krokům může Block lépe experimentovat s různými konfiguracemi, ověřit vlastní návrhy a provádět kalibrace systému. Současně se nyní firma zaměřila primárně na 3nm proces a doufá, že by mohla mít první takové prototypy ASICů v průběhu letošního podzimu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama