reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bloomberg: NVIDIA má vážný zájem o Arm, během týdnů může být ujednáno

3.8.2020, Jan Vítek, aktualita
Bloomberg: NVIDIA má vážný zájem o Arm, během týdnů může být ujednáno
Dle agentury Bloomberg má NVIDIA opravdu velký zájem o koupi společnosti Arm, kterou aktuálně vlastní SoftBank a nyní už mají probíhat pokročilé rozhovory, které by měly během několika týdnů přinést výsledek. 
Právě Bloomberg před několika dny odhalil, že o Arm se může ucházet právě NVIDIA a jak to vypadá, tento zájem je opravdu vážný, neboť nyní dle toho samého zdroje už probíhají vážné rozhovory o akvizici, které by mohly přinést dohodu už během několika týdnů. A pokud tomu tak bude, nejspíše bude SoftBank a NVIDIA čekat na následné rozhodnutí antimonopolních úřadů. 
 
 
Společnost SoftBank již dala vědět, že počítá i s možný prodejem celé firmy Arm Holdings a jako alternativu tu pak má vstup Armu na akciový trh. Obojí má společný účel, získat kapitál z investice z roku 2016, kdy SoftBank koupil Arm za 32 miliard dolarů. 
 
A více než tuto sumu nejspíše bude muset nabídnout NVIDIA, pokud má o Arm opravdový zájem. Visí tu ale otázka, jak může či nemůže tyto rozhovory ovlivnit ten fakt, že firmu Arm China ovládl její nedávno oficiálně sesazený ředitel, který odmítá svou pozici opustit, což mu umožňuje čínské právo a zvyky v kombinaci s tím, že osobně drží registrační listiny i pečeť. 
 
Nicméně dle Bloombergu by rozhovory mezi společnosti SoftBank a NVIDIA mohly být završeny během příštích týdnů a samotná NVIDIA je navíc aktuálně jediný vážný zájemce. Dle Financial Times by pak NVIDIA mohla zaplatit zčásti hotově a zčásti pak vlastními akciemi, které až na velký kryptokocovinový propad v roce 2018 (a letošní menší koronavirový) vykazují v posledních letech stabilní růst a ten zesílil zvláště v posledních měsících. Ještě před rokem se akcie NVIDIE obchodovaly za cenu kolem 160 dolarů a ta před několika týdny překonala hranici 400 dolarů. 
 
Můžeme tak s opatrností očekávat, že NVIDIA může tímto krokem vyřešit svou dosavadní nevýhodu oproti Intelu a AMD v tom, že nevyrábí vlastní procesory, což začal být palčivý problém zvláště nyní, kdy se už chystají první počítačové systémy s výkonem v řádu exa. Otázka je, co konkrétního tím NVIDIA může získat, protože tvořit procesory založené na architektuře ARM může samozřejmě již dnes a také to dělá. Něco jiného je ale mít možnost upravit svým potřebám samotnou architekturu, což je právě ta věc, která NVIDII staví do nevýhodné pozice, pokud jde o efektivní využití jejích akcelerátorů na budoucích procesorových platformách AMD a Intelu.  


reklama